Oroas för frivårdens framtid

En ny organisation inom kriminalvården i Sverige kan innebära att frivården försvinner från Västervik. Utredning i frågan pågår.

Oroade. Frivårdsinspektörerna John Karlqvist (t v) och Ulf Jönsson oroas för framtiden. De befarara att frivården kan försvinna från Västervik.

Oroade. Frivårdsinspektörerna John Karlqvist (t v) och Ulf Jönsson oroas för framtiden. De befarara att frivården kan försvinna från Västervik.

Foto: Andreas Johansson

Frivård2015-01-27 04:06

Tidigare hörde anstalter, frivården och häkten ihop i en enhet. Sedan den 12 januari har de delats upp och är separata. Så har det också blivit i Västervik.

Här innebar förändringen bland annat att programverksamheten, exempelvis påverkansprogram som handlar om missbruk och våld i nära relationer, förlades på anstalten, istället för att som innan ligga på frivården.

Praktiskt innebar det bland annat att de 13 anställda i programteamet flyttade över till anstalten. Kvar på frivården är nu mellan sju och nio, det varierar, frivårdsinspektörer och kanslipersonal.

Fackförbundet Saco-s oroas nu över vad som kommer att hända med dem. Enligt kriminalvårdens policy är det för få medarbetare för att enheten ska få vara kvar. Lars Jonsson är central facklig förtroendeman.

– Nu pågår en utredning om vad som ska hända med de som är kvar i Västervik och vi är oroade för deras situation, säger han.

Han menar att konsekvensen av omorganisationen kan bli att frivården i Västervik läggs ned och att personalen omplaceras till exempelvis Norrköping. Västervik tillhör nu Frivården Östergötland. Den övergripande förändringen stod Saco-s stod bakom.

– Enheten i Västervik har fungerat väldigt bra och då finns det anledning att låta den vara kvar oförändrad, trots de centrala besluten, säger Lars Jonsson.

Ulf Jönsson och John Karlqvist är frivårdsinspektörer i Västervik och fackligt engagerade. De hoppas att enheten ska få vara kvar, för personalens och för klienternas skull.

– Vi hoppas så klart att läget kommer att vara oförändrat men vi är oroliga för vad som kan hända. Det här drabbar oss som liten enhet värst.

– I sämsta fall innebär det att klienterna får åka väldigt långt en dag i veckan för att gå sitt program. Program som i längsta fall pågår under 21 veckor, säger Ulf Jönsson.

– Vi som är kvar är yngre. Det vore inte bra om ung kompetent arbetskraft försvann från kommunen, säger John Karlqvist.

Christer Karlsson är regionchef Kriminalvården Öst. Han säger att det är inte vore lämpligt att förekomma utredningen, för att inte påverka vad den kommer att komma fram till. Han anser att fackförbundet själv har ett stort ansvar.

– Det är viktigt att framhålla att Saco-s själva var för den här förändringen. Vi var mot den. Nu är den verklighet.

– Vi får se vad utredningen kommer fram till, innan dess vore det olämpligt att spekulera i utgången.

Utredningen förväntas vara klar den 31 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om