Det började som indikationer och signaler från rektorer och kommunens mobila stödteam. De hade börjat märka en ökad frånvaro bland eleverna och det upplevdes vara ett allt större problem på skolorna.
Hög ogiltig frånvaro innebär att eleven varit borta mer än 20 procent av skoltiden de senaste två månaderna. Det berättar Christel Dorch som är elevhälsochef i kommunen.
– Det var då vi samlade in statistiken från rektorerna för att få en samlad bild, säger hon
Man ställde flera frågor till rektorerna: hur många elever hade sammanhängande frånvaro i två veckor eller mer, som upplevdes som problematisk. Även hur många som hade så kallad ströfrånvaro, ogiltig och tillfällig frånvaro, i sammanlagt två veckor eller mer som upplevdes som problematisk. Svaren oroade.
– Det var 41 elever om passade in på definitionerna och det var nästan lika många på låg– och mellanstadiet som på högstadiet.
Det var förvånande resultat.
– Vi drog flera slutsatser. Skolfrånvaron ökar och den kryper allt längre ner i åldrarna och den är svårare att åtgärda. Vi vet att det kan leda till utanförskap och social- och psykisk ohälsa i förlängningen.
Christel Dorch berättar att det i dag finns en handlingsplan för att förhindra ogiltig frånvaro. Den ska nu en ny arbetsgrupp revidera och utveckla.
– Jag upplever att alla tar det här på största allvar. Vi har fått ett uppdrag från skolchefen och socialchefen att bilda en arbetsgrupp som tar fram effektiva strategier för att försöka komma till rätta med det här.
Arbetsgruppen ska bestå av skolpsykologer, kuratorer och personal från socialtjänsten.
– Vi måste arbeta tillsammans i den här frågan. Vi klarar det inte själva.
Vad beror den ökade frånvaron på?
– Det finns ingen generell förklaring men det ser ut så här i stora delar av landet, det är ett nationellt problem. Det går inte att prata om en enskild orsak. Men det kan handla om psykisk ohälsa hos föräldrarna, missbruk eller att eleven själv inte vill eller kan gå till skolan. Men anledningarna är ofta komplexa.
Vad ska man göra åt det?
– Det viktigaste är det förebyggande arbetet. Vi måste ha en skola där alla får plats, dit alla vill komma, som är meningsfull för alla och där alla lär sig. Vi har enligt lag en skyldighet att anpassa skolan efter de förutsättningarna. Ingen ska vara mobbad eller kränkt i skolan.