På onsdagen besökte han vandrarhemmet i Överum. Han verkar tagen av de senaste dagarnas uppståndelse kring vandrarhemmet.
Det började med uppgifterna att vandrarhemmet skulle läggas ner, och byggnaderna istället skulle bli flyktingboende.
I gårdagens VT berättade vi att det dessutom funnits oklarheter kring olika tillstånd för vandrarhemmet. Ett besiktningsprotokoll för ventilationen saknades, liksom ett bygglov.
– När jag köpte rörelsen intygade den förre ägaren att alla papper i var i ordning, säger Pierre Prüter.
Han säger att när de gått tillbaka i pärmarna så har man hittat det efterfrågade ventilationsprotokollet. En besiktning gjordes i mars förra året. Nu ska protokollet in till kommunen.
Knepigare är det med det saknade bygglovet.
– Det berör bara receptionsbyggnaden. De andra tre byggnaderna har tillstånd att användas som vandrarhem, säger Pierre Prüter.
Under lång tid drevs vandrarhemsrörelsen i tre hus som varit bruksarbetarbostäder. Häromåret blev det gamla kommunhuset/banken i Överum till salu. Det köptes av vandrarhemmets dåvarande ägare som ett tillskott i rörelsen. Förmodligen är det här som det glöms bort att söka lov om ändrat användningsområde.
Ett permanent bygglov för vandrarhem kommer att ta tid.
– När mina kollegor pratade med kommunen i förra veckan fick de svaret att det däremot skulle gå att få ett tillfälligt bygglov för ankomstboende för nyanlända, säger Pierre Prüter.
Samtal har inletts med Migrationsverket – däremot finns inget avtal undertecknat. Samtidigt säger han att det enbart är bankbyggnaden som är tänkt att bli flyktingboende.
– Det handlar om sex rum. I de övriga tre byggnaderna skulle det även i fortsättningen vara vandrarhem.
Han menar att det är viktigt för rörelsen att alla byggnader kan användas. Då är möjligheten att använda bankbyggnaden som flyktingboende ett sätt att rädda verksamheten.
– Vi har betalat dyrt för vandrarhemmet. Då måste vi få lokalerna uthyrda, inte bara på sommaren.
I diskussionerna har det nämnts att man ville starta ett HVB-hem för nyanlända. Det är inte aktuellt enligt Pierre Prüter .
– Det skulle innebära flera månaders ansökningstid för att få tillstånd. Vi vill ha hyresgäster nu.
Pruter är till vardags företagare i järnvägsbranschen. Sedan tidigare har han intressen i ett bolag som driver ett flyktingboende utanför Askersund. Han förnekar dock att syftet från start varit att ställa om vandrarhemmet till flyktingboende.
– Vi köpte vandrarhemmet för att fortsätta att driva det som vandrarhem.
Samtidigt tycker han att man ska se positivt på om bankbyggnaden kan bli flyktingboende under en tid.
– Det blir inget stort flyktingboende, men Överum kommer att få nya invånare som handlar i affären. Man kommer kanske att se barn som leker här utanför. Det måste väl vara positivt?