Igår berättade VT att det statliga stödet till fotoutbildningen med inriktning mot reklam och magasin vid Gamleby folkhögskola upphör. Anledningen till att stödet dras in av YH-myndigheten är att utbildningen inte står sig i konkurrensen.
Anki Almqvist, ordförande i Svenska fotografers förbund, är mycket kritisk till beslutet.
– Vi behöver höja kvalitén, vi behöver bättre fotografer.
Eftersom bilden har gått om texten som kommunikationsmedel har också behovet av bra bilder ökat. Anki Almqvist tycker att det är viktigt att Sveriges yrkesfotografer håller hög svansföring och visar skillnaden på en proffessionell fotograf och en amatör. Fotoutbildningarna behövs inte bara för att utbilda nya fotografer, utan också för att vidareutbilda äldre fotografer i den nya tekniken, menar hon.
– Ett problem är att yrket har vidgats och förändrats och det perspektivet måste in i utbildningarna.
Ett annat problem är att de som anlitar fotografer och köper bilder i dag kräver att bilderna ska kunna användas hur mycket som helst, utan att de ska behöva betala mer. Ofta används också samma bilder till flera medier, istället för att anlita fler fotografer. Anki Almqvist jämför det med att hyra en bil, om man betalar för att ha bilen under en dag så kan man inte sedan fortsätta att använda bilen i tio dagar till.
– Folk är akut oroliga för det här och det har pågått i många år. Det här är en större fråga än att vi skulle vara för många fotografer.
Hon säger att de fotoskolor som inte fått beviljade anslag – Gamleby och Göteborg – måste söka igen och att de då måste kunna visa upp en bredare utbildning.
– Fotografer i dag måste kunna filma, bildretuschera och jobba i 3D, det är jätteviktigt att man lägger till det i utbildningarna och specificerar det när man ansöker.