Det konstaterar Patrik Andersson som är plutonchef i Västervik.
– Vi behöver bli fler, vi är för få i Västervik. Vore vi fulltaliga vore det bättre, säger han.
– De flesta som kommer med i hemvärnet gör det genom att de känner någon. Man kan också anmäla sitt intresse via Försvarsmakten.
Han har själv varit aktiv i hemvärnet omkring 25 år.
– Då var vi betydligt fler, men i dag är kraven högre.
Hemvärnet ingår i den svenska militärorganisationen men är en frivilligorganisation. Utöver militär verksamhet används också hemvärnet vid till exempel eftersök av försvunna personer.
För att bli antagen är det flera krav man ska uppfylla. De formella kraven är att vara svensk medborgare, ha gjort din värnplikt eller militära grundutbildning och vara ostraffad.
– Den som vill bli medlem och uppfyller de formella kraven åker jag hem till och gör en personlig intervju med. Man ska vara i fysisk och psykisk god form. Vi går väldigt mycket efter lämplighet, det är det viktigaste, berättar Patrik Andersson.
Nästan ingen sållas bort under rekryteringsprocessen utan de allra flesta antas. Själv har han inte varit med om att tacka nej till någon.
Efter antagningen sker en utbildning i flera steg under några års tid. Som hemvärnssoldat ska du kunna avsätta minst åtta dygn per år till hemvärnets utbildningar och aktiviteter.
– Man måste också vara med på att man kan bli inkallad vid obekväma tider, till exempel vid eftersökningar.
Engagemanget i hemvärnet är helt frivilligt, men ger en liten ersättning vid olika insatser.