Mellander: "Det finns ingen patentlösning"

Den senaste tiden har professorn Charlotta Mellander blivit en flitigt citerad forskare i debatten om Västerviks utveckling. Vad säger hennes forskning? VT ringde upp henne.

I ropet. Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Jönköping University, har citerats flitigt på VT:s hemsida. Hennes forksningsfält är urbanisering, och vad som gör orter attraktiva.

I ropet. Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Jönköping University, har citerats flitigt på VT:s hemsida. Hennes forksningsfält är urbanisering, och vad som gör orter attraktiva.

Foto:

Forskning2015-09-06 15:05

Harald Hjalmarsson har en allt för stark tro på att satsningar på infrastrukturen ska leda till att Västervik blomstrar, skrev debattören Mona Schiller i en insändare i VT den 3 augusti, och citerade rön från forskaren Charlotta Mellander. Schiller förespråkade satsningar på kultur och en attraktiv närmiljö.

I ett svar den 2 september kontrar Harald Hjalmarsson med att även han ta stöd från Charlotta Mellanders forskning, och hävdade att kultursatsningar inte räcker.

Så vem är forskaren som citerats så flitigt?

– Jag är professor i nationalekonomi, och forskar kring vad som gör orter mer eller mindre attraktiva, säger hon till VT.

Hennes intresse för attraktiva orter väcktes för 15 år sedan när hon gjorde en studie av ett antal IT-företag.

– Jag ville veta varför de etablerat sig i en viss stad. Jag väntade mig svar som att "tillgång på kapital" eller "närhet till marknaden". I 65 procent av fallen fick jag istället svaret "min familj vill bo här". Då fick jag upp ögonen för kopplingen mellan livskvalitet på en ort och ekonomisk utveckling.

Så vilken faktor är avgörande för att en ort ska bli attraktiv?

– Om det fanns en enda lösning så skulle vi inte ha orter som minskade i befolkning. Då skulle alla ha löst problemet, svarar Charlotta Mellander, och fortsätter:

– Det krävs en hagelskur av lösningar.

Att koppla upp sig mot närmaste storstad är en viktig faktor. 45 minuter nämns som en viktig tid för att få till stånd arbetspendling.

– Men det räcker inte. Det måste ju finnas en anledning till att pendla. Det måste vara attraktivt att bo på orten, säger Charlotta Mellander.

Hon säger också att alltför ofta "dumpas" utvecklingsfrågorna på politiker och tjänstemän. Kommunen ensam kan inte göra orten attraktiv. Befolkningen och det lokala näringslivet måste vara involverade.

– Det gäller också att ta vara på de eldsjälar som finns.

Charlotta Mellander aktar sig för att uttala sig om vad hon tror kan vara rätt väg för Västervik, men nämner en eldsjäl som hon stött på härifrån: landsbygdsutvecklaren Lottie Jilsmo. Hon trycker också på att de här frågorna kräver långsiktighet. Arbetet med att göra en ort attraktiv tar tid.

Vad finns det för goda exempel på kommuner som hittat rätt?

– Problemet är att det kryllar inte av goda exempel, men Åre är en kommun som verkligen lyckats.

Kommunen ligger i Norrlands inland, och klarar visserligen inte någon 45-minutersgräns till närmaste större stad. Däremot har man gjort mycket annat rätt.

– Man har sett till att det finns bra förbindelser med Stockholm. Det har funnits en lokal uppslutning där näringslivet varit aktivt, och man har arbetat med att göra orten attraktiv inte bara för vinterturism utan året om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om