Vila och vätska är det viktigaste vid förkylning

Vintern är förkylningarnas förlovade tid men vad ska man då tänka på när man går där och hostar och snorar? Och vilken hjälp finns det egentligen att få?

Förkylningar drabbas vi alla av och de flesta vuxna får åtminstone en eller två förkylningar per år. Foto: Scanpix

Förkylningar drabbas vi alla av och de flesta vuxna får åtminstone en eller två förkylningar per år. Foto: Scanpix

Foto: ERIK G SVENSSON

Förkylningstider2008-02-21 00:05
Förkylningar drabbas vi alla av och de flesta vuxna får åtminstone en eller två förkylningar per år. De flesta vänder sig kanske inte till doktorn för att få hjälp med en vanlig förkylning, men det finns tips att få. På Stora Trädgårdsgatans hälsocentral i Västervik får personalen ta emot en del samtal från folk som har drabbats av en förkylning och det första de rekommenderar är vätska och vila.-Det är det viktigaste. Att ta det lugnt och låta förkylningen läka ut, säger Riitta Nyberg, distriktssköterska på Stora Trädgårdsgatan.Har man däremot varit dålig i mer än en vecka kan det vara läge att söka läkarhjälp.-Virusinfektioner kan övergå i bakterieinfektioner eftersom man är mer mottaglig för andra infektioner när kroppens försvar redan är nedsatt, säger Riitta Nyberg.Vanliga bakterieinfektioner i samband med förkylning är bihåleinflammation, halsfluss, öroninflammation och lunginflammation. Riitta tycker man ska vara särskilt uppmärksam på förkylningshosta hos äldre eftersom de lätt drabbas av lunginflammation.Eftersom förkylningar och influensor orsakas av virus hjälper inte antibiotika, men man kan lindra förkylningen med olika läkemedel. Näsdroppar och nässprej finns receptfritt på Apoteket och även hostdämpade medicin. Halstabletter av olika slag och kan lindra, men de hjälper inte mot svullnaden i halsen och har man feber finns febernedsättande mediciner.-De receptfria slemlösande hostmedicinerna är inte särskilt effektiva. Att få i sig mycket vätska som tunnar ut och löser upp slemmet är lika bra, säger Riitta Nyberg.-Man kan ta en hostdämpande tablett på kvällen så att man får vila, säger hon.Från vårdcentralens sida rekommenderar de inte naturpreparat.-Det är upp till var och en att bestämma vad man vill prova, men vi kan självklart svara på frågor, säger Riitta.Vad som fungerar och inte bland naturmedicinerna är fortfarande omtvistat, men Riitta tror inte att lite extra c-vitamin under förkylningen gör någon skada. Om det hjälper, det är en annan fråga.
Förkylningar
Förkylningsvirus finns i hundratals olika varianter och är svåra att skydda sig mot. Är man förkyld kan man försöka att inte smitta andra.Man bör undvika att ta folk i hand och gärna hålla ett visst avstånd till andra, särskilt när man behöver nysa eller hosta.Tvätta händerna ofta och noga i förkylningstider, det är viktigt både när man själv är förkyld och när någon i närheten är det.Använd pappersnäsdukar för engångsbruk och kasta dem i en plastpåse som går att stänga till.Man måste räkna med att man smittar redan innan man har märkt några symtom. Man smittar som mest samma dag som man blir sjuk och några dagar därefter. Sedan sjunker smittsamheten snabbt. Vill man undvika att smitta andra kan det vara bra att stanna hemma någon dag från arbete, skola eller förskola.Källa: Sjukvårdsrådgivningen.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om