Kritiserat företag startar om

Samtidigt som det kritiserade Nyköpings Jurist och Integrationsbyrå avvecklas, så har bolagets grundare startat ett nytt bolag i samma bransch.

Företagande2014-12-08 09:33

I förra veckan berättade VT om hur etableringslotsen NJI, med verksamhet i Västervik, själv valt att säga upp kontraktet med arbetsförmedlingen, och påbörjat en avveckling av bolaget. Bolaget hade nyligen bytt ägare. I bakgrunden fanns att bolaget fått ett antal frågor från arbetsförmedlingen efter att ha fått kritik bland annat från en offentlig myndighet, och från konkurrenter.

Namnet på det nya bolaget är Nya Sveriges Jurist och Integrationsbyrå. Det gamla och det nya bolagets logotyper består båda av initialerna NJI, där bokstaven J har en karaktäristisk släng. Den som är intresserad av det nya bolaget kan gå in på webbsidan nji.se, samma adress som det gamla bolaget hade längre tillbaka. Då som nu möts man av en bild av grundaren Antonio Ponce. Det är lätt att få intrycket att det är ett och samma bolag.

När VT kontaktar Ponce är han ovillig att svara på frågor om förhållandena mellan det gamla och det nya bolaget. Istället kritiserar han VT:s förra artikel.

– Den är fattig. Du har inte satt dig in vad integration handlar om – du är bara ute efter bråk.

En fråga om det gamla bolaget har sålts till en nära släkting till honom möts med motfrågor om reporterns civilstånd, utbildning och politiska sympatier.

– Du är en vänsterjournalist, sosse och rasist, lyder hans slutsats.

På en punkt ger han ett svar, och det är varför det nya bolaget har samma webbadress som det gamla.

– Allting kan köpas, och det är enligt reglerna.

Han ger nästan ordagrant samma svar när VT ställer frågan om han försöker använda det gamla bolagets varumärke i det nya bolaget.

Hur ser Arbetsförmedlingen på att en aktör säger upp ett avtal, och sedan bildar ett nytt bolag och söker nytt avtal?

Lise-Lotte Bellman på Arbetsförmedlingen i Västervik konstaterar att än så länge finns det inget avtal med det nya bolaget. Det sluts av en central upphandlingsenhet i Stockholm.

När en aktör väl har fått ett avtal med Arbetsförmedlingen har de nyanlända själva rätt att välja etableringslots.

– Etableringslots är en väldigt speciellt åtgärd. Under de fyra år som insatsen funnits har det strömmat till en enorm mängd aktörer. Vi får nya ansökningar dagligen, säger Tomas Åkerblom, upphandlare.

Han säger att dyker det upp ansökningar från företag där Arbetsförmedlingen tidigare sagt upp avtalet så reagerar man, men i övrigt finns inte resurserna att göra djupare bakgrundskontroller av bolagen.

Etableringslots

Etableringslotsens uppdrag är att vara en länk mellan den nyanlände och det svenska samhället. I uppdraget ingår bland annat att kontakta arbetsgivare, erbjuda råd och stöd vid till exempel studie- och yrkesval, coachning, matchning samt ge stöd i olika sociala frågor.

Riksrevisionen gjorde tidigare i år en granskning av hur etableringslotsarna fungerade som åtgärd. I rapporten framfördes kritik mot att uppdraget var för brett. En viktig uppgift, att hjälpa den nyanlände in på arbetsmarknaden kom ofta i andra hand, stor vikt lades istället vid att fungera som socialt stöd för den nyanlände.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om