Egenföretagare lockas av friheten

Många väljer att starta eget företag, anledningarna varierar. VT har pratat med nybörjaren, nystartaren och deltidsföretagaren om hur det är att driva företag.

Nybörjare. Thorbjörn Svensson ångrar inte en sekund att han tog steget. Han har anställt John Zeilon och tar in personal på timmar. Han lockades av att var sin egen chef.

Nybörjare. Thorbjörn Svensson ångrar inte en sekund att han tog steget. Han har anställt John Zeilon och tar in personal på timmar. Han lockades av att var sin egen chef.

Foto: Privat

Företagande2015-03-09 04:00

En av de som startade företag under förra året är Thorbjörn Svensson. Hans företag Gamleby Mark & bygg gör det mesta inom bygg och anläggning. Han ångrar inte att han vågade satsa på att starta eget. Han drog igång första september förra året.

– Klart man är nervös i början men det går faktiskt rätt bra, jag har inte behövt annonsera för att få in jobben än så länge, berättar han.

Just nu arbetar han och John Zeilon, som är anställd i bolaget, med att gräva ned fiber i Vimmerby.

– Jag har alltid velat vara egen, att ha eget bolag. Jag har arbetat för många andra innan och vill göra det för mig själv istället.

I början fanns en viss oro för ekonomi.

– Det är enklare när lönen rullar in men jag brukar jämföra det med att köpa hus istället för att hyra lägenhet. Man måste planera ekonomin mer.

Från början hade Thorbjörn Svensson inte full koll på alla papper men har efterhand märkt att det som kan verkar svårt i början är lättare än man tror.

– Jag tog hjälp av ett redovisningsföretag som hjälpte mig med allting redan från början. Det är många frågor man inte har helt klart för sig. Efterhand har jag satt mig in i allt mer och märkt att det inte behöver vara så komplicerat.

Om han väljer att expandera, kommer Thorbjörn Svensson göra det långsamt.

– Våren ser bra ut. Jag har redan räknat på fler jobb och tar in folk på timmar när det behövs för att klara av allt. Men jag tar det vackert och vill expandera långsamt. Jag vill ha koll på allting.

Lars Molin har mer erfarenhet. Han är sjukgymnast och driver företaget Molin rehab sjukgymnastik i Västervik. Han har varit verksam i snart ett år i Västervik men drev företaget i 25 år i Göteborg tidigare. Att våga prova igen på en ny ort, med helt nya kunder, var en utmaning.

– Vi delade på företaget. Jag och min fru har velat komma tillbaka hit under många år och till slut fanns en ledig etableringsrätt.

Etableringsrätten köper man av den som tidigare haft den, den kan ses som ett slags kontrakt med landstinget Det gav en viss trygghet.

– Det är en osäker marknad, det är som att börja om på nytt igen utan så många kunder. I Göteborg var patientunderlaget stort. Här är det så klart mindre.

Han har valt att smyga igång företaget, för att känna av marknaden.

– Nu börjar det att kännas bra. I början är det inte självklart att det ska fungera.

Det som lockar med eget företag är friheten.

– Man kan styra sina tider och välja hur dagarna ska se ut. Alla viktiga beslut fattar jag själv, utan att behöva försöka äska pengar till den ena eller andra. Det egenbestämmandet gillar jag.

Anne-Sofie Wiuff har också valt att satsa. Än så länge är hennes företag en bisyssla, hon har ett heltidsjobb. I sitt företag Tårta på tårta, bakar och designar hon avancerade tårtor.

– Jag har velat ha eget företag sedan jag var femton. Det är det där med att var sin egen chef och att bestämma själv som lockar.

Men det hade inte blivit av om jag inte fått hjälp med allt pappersarbete.

Hon beskriver det som att det företagande kan verka svårt i början och att det kanske kan avskräcka många. Om företaget, som officiellt startade i februari, skulle bära sig själv i framtiden är det tänkbart att det blir tårtor på heltid.

– Det är enklare i en större stad, marknaden är inte så stor i Västervik än så länge. Men när man arbetar med sin passion blir det roligt, och det blir ofta bra, säger hon.

Den största boomen för nyföretagandet har avtagit. Men det är fortfarande många som väljer att starta nytt.

Under förra året startades 181 företag i Västervik. Det är en lite ökning jämfört med 2013. Antalet brukar ligga runt cirka 180 företag om året.

Det är en betydlig ökning om man går tillbaka i tiden. För tio år sedan, 2005, startade 122 företag i Västervik, innan dess låg årssiffran på omkring 100.

Antalet konkurser minskade under 2014, med fem procent. 118 företag upphörde med sin verksamhet, 18 procent av dessa genom konkurs.

Att ta hjälp innan man startar kan vara ett sätt att vara mer säker att affärsidén håller. I Västervik fungerar Västervik Framåt bland annat som rådgivare när det kommer till att starta företag.

Jeanette Köster är affärsrådgivare. Hon säger att cirka 100 personer stämde träff med Västervik Framåt förra året men att alla inte valde att gå vidare med sina företagsidéer.

Bland annat på grund av att man efter fått hjälp med budget och beräkningar ser att företagsidén inte går ihop.

– Många kontaktar oss också för att man inte vill missa något när man väl startar. Det kan vara mycket att tänka på och många har insett att det finns hjälp att få.

– Det kan också vara bra att få någon att bolla sina idéer med och att prata med.

Av de nya företag som startas överlever två tredjedelar de första tre åren.

Mellan trehundra och sexhundra företag lägger ned verksamheten varje månad i Sverige, antingen genom att de går i konkurs, eller för att det avvecklar. Då är även företag som är äldre än tre år inräknade.

Lars Sundell är statistiker på Tillväxtanalys, som är myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser och ligger under Näringsdepartementet. Han säger att nyföretagandet i Sverige de senaste åren legat relativt stabilt. De har ännu inte alla siffror klara för sista kvartalet 2014 men nationellt ser de ut att hamna på ungefär samma tillväxttakt som föregående år, cirka tre procent.

– Vi kan konstatera att det under de senast åren varit relativt små förändringar. Så ser det ut att bli nu också men förbehållet att vi inte analyserat det senaste siffrorna för 2014, säger han.

Utvecklingen har stannat av och är inte lika stor som den var under ett par år in på 2000-talet, efter IT-krisen. Då startades många nya företag och ökningarna låg mellan fem och tio procent årligen. Något år ökade antalet nya företag med 15 procent, berättar Lars Sundell.

Vanliga företagsformer

Enskild firma – kan man driva som privatperson och kräver att man ansöker och blir godkänd för F-skatt. Man måste också registrera sig för moms.

Handelsbolag – Vanligt när två eller fler vill starta företag tillsammans. Handelsbolaget är en egen juridisk person men ägarna betalar skatten och ansvarar för eventuella skulder. Måste registreras hos Bolagsverket.

Aktiebolag – Ägs av en eller flera delägare som går in med aktiekapital om minst 50 000 kronor.

Källa: Skatteverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om