I trästäderna Eksjö och Visby har räddningstjänsten under en längre tid arbetat med förebyggande åtgärder i kvarter med träbebyggelse. Det gäller inte för Västervik.
– I exempelvis Visby går man igenom hus för hus och sedan kategoriseras byggnaderna och planer läggs upp för hur en brand ska kunna begränsas på bästa sätt, säger Roger Landelius på räddningstjänsten i Västervik.
Trähuskvarteren i Eksjö är delvis försedda med ett sprinklersystem som räddningspersonal kan koppla in sig på om ett hus börjar brinna. Något sådant finns inte i Västervik.
– Något sprinklersystem finns inte i trähuskvarteren i Västervik. Det är privata ägare till husen och det är inte lätt att komma med retroaktiva brandskyddskrav, säger Roger Landelius.
Han berättar att det bara gjorts enstaka försök från räddningstjänstens sida med hembesök där man påtalat brist i brandskyddet hos enskilda husägare.
– Vi kan inte gå in hos människor hur som helst. Det får vi inte.
I dagsläget finns det inte någon specifik plan för hur räddningstjänsten i Västervik skulle agera om ett av Västerviks trähuskvarter skulle börja brinna. I början av sommaren började ett uthus brinna på en fastighet i ett trähusområde på Strömgatan i Västervik. Tack vare en brandmur i tegel kunde branden ändå begränsas till ett avgränsat område.
– Det var bara en annan byggnad på samma fastighet som på allvar var i ett utsatt läge, säger Roger Landelius.
Trots branden i det lättantändliga området upplevde inte räddningstjänsten att de boende i området blivit särskilt oroliga.
– Vi har inte hört särskilt mycket från oroliga kommuninvånare i frågan. Däremot har vi själva pratat om att gå ut med information kring hur man ska förebygga att bränder liknande den i Eksjö händer här.
Under branden i Eksjö arbetade runt 80 brandmän vid ett och samma tillfälle för att inte branden skulle sprida sig ytterligare. Om en liknande brand skulle bryta ut i Västervik skulle räddningstjänstens personal antagligen inte räcka till. Om Västervik och Gamlebys hel- och deltidsbrandmän kallas in är det totala antalet 18 personer.
När gamla järnförädlingen i Västervik brann i början av 2013 kallades brandmän får hela kommunen in.
– Vid den storbranden var vi 30 personer som flest. Då kallades brandmän in även från kommunens övriga stationer, säger Roger Landelius.
När kommunens egen räddningstjänst inte räcker till begärs förstärkning från SOS. Hjälpen kommer från de som har tillgänglig personal på närmast håll. En mer utvecklad samverkan finns med räddningstjänsterna i, bland annat, Åtvidaberg, Valdemarsvik och Kisa.