Fyra dagar i veckan kommer bussen att köra runt på landsbygden i Kalmar län och besöka patienter. I första hand vänder man sig till skolor utanför tätorter, asylboenden och äldreboenden. Bussen kommer att vara stationerad i Oskarshamn. Så varje fredag kommer den att finnas där; dels för att gås igenom och fyllas med nytt material, dels för att storstädas. Linda Jakobsson kommer att vara ansvarig.
Under våren kommer bussen ta emot sina första patienter. De flesta behandlingar kan erbjudas i bussen. Den är så långt som det varit möjligt utrustad som en vanlig klinik.
Anders Waldenström är tandläkare och ansvarig för framtagande av folktandvårdsbussen. Det är ett arbete som tagit nästan tre år från ax till limpa för den grupp som han lett. Under tisdagen berättade han lite om sitt arbete vid invigningsceremonin vid folktandvårdsmottagningen på Stora Trädgårdsgatan.
– Jag grubblade länge innan jag kom på hur jag skulle tänka. Jag har byggt upp två kliniker tidigare, i Mörbylånga och i Nybro. När jag kom på att jag skulle göra likadant som jag gjort tidigare hittade jag lösningen, säger han.
Folktandvårdsbussen har ett litet nytt koncept mot liknande mobila kliniker. Det är en vanlig husbil modell större. Det finns redan andra tandvårdskliniker på hjul, stora lastbilstrailar som står uppställda på en plats i flera veckor i sträck.
– Vår tanke är att vi ska vara mobila hela tiden, säger Anders Waldenström.
Så när skolbarnen i Överum under förmiddagen får besök av bussen kan de äldre i samhället boka tid på eftermiddagen. Bussen kommer vid dessa besök att bemannas av personalen från klinikerna i Västervik eller Gamleby.
– Det gäller att personalen runt om i länet gillar idén. Det är de som ska bemanna bussen på olika platser i vårt långa län, säger Anders Waldenström.
Under invigning med lite cider och tilltugg i väntrummet på Stora Trädgårdsgatan talade också chefen för folktandvården i Kalmar län Anders Nylander. Gudrun Brunegård (KD) fick representera våra folkvalda. De uttryckte båda sin glädje över att länet har fått en mobil klinik.
– Med bussen får vi nya möjligheter att erbjuda tandvård i länet, sa Nylander.
Bussen är byggd i Dorotea och kostar 2,8 miljoner kronor, bara utrymmet där patienterna sitter kostar runt 300 000 kronor i runda slängar. I bussen finns förutom behandlingsrum, ett litet steriliseringsrum där man rengör instrument. Det finns också ett litet väntrum.
– Vi har lagt ned mycket tid på att få en optimal och trivsam miljö både för oss som ska arbeta i bussen och för våra patienter, säger Anders Waldenström.