Thorén: Beslut måste få ta tid

Att leda en kommun är inte som att driva företag. Ibland måste beslut få ta tid – om de ska bli rätt från början. Folkpartisten Sverker Thoréns budskap är en tydlig känga mot den nuvarande politiska ledningen.

Alliansen. Sverker Thorén (FP) vill se en förnyad allians, genom röster på Folkpartiet.

Alliansen. Sverker Thorén (FP) vill se en förnyad allians, genom röster på Folkpartiet.

Foto: Ilkka Ranta

Folkpartiet2014-08-22 10:12

Du jobbar hårt för att komma in i riksdagen igen. Är du i första hand rikspolitiker eller lokalpolitiker?

– Både och. Det finns kopplingar mellan riks- och lokalpolitiken. Man måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt.

Många kommunpolitiker hävdar att ideologierna inte är så viktiga på det lokala planet, att där handlar det om att hitta praktiska lösningar på de problem man ställs inför. Sverker Thorén håller inte med.

– Väljarna måste känna igen oss i vår politik, både på det lokala planet och på riks. Vi i Folkpartiet är inga vindflöjlar. Vi höll fast vid vad vi lovat om skolan och gick inte med på de nedskärningar som M föreslog. Det var därför M valde att gå från samarbetet.

Det ska tilläggas att andra allianspartier i Västervik beskriver det som att det var Folkpartiets kompromisslöshet som spräckte samarbetet.

Sverker Thorén tar Tjustbanan och riksväg 35 som två lokala frågor som kräver arbete på riksplanet. Samtidigt erkänner han att vägen till riksdagen är lång. Folkpartiet har i dag inget mandat i Kalmar län. Han är placerad på fjärde plats på valsedeln i Kalmar län. Thorén var visserligen valberedningens förstanamn, men vid nomineringsstämman placerades tre kandidater från de södra och mellersta delarna av länet före honom. Det krävs alltså både att partiet går framåt, och att han får minst fem procent av personkryssen.

En av dina profilfrågor när du var riksdagsman var Östersjön. Vad kan politiker i Västerviks kommun göra i de frågorna?

– Föregå med gott exempel. Titta när det gäller sophanteringen. I vår villa har vi fastighetsnära insamling, men på många skolor finns inte den möjligheten. Det är ett problem som jag påtalat. Det pågår spännande projekt med anknytning till vattenmiljön, som det i Dynestadsviken. Västervik har varit en föregångskommun, även om den kanske har stagnerat lite de senaste åren.

Folkpartiet har varit högljutt i de senaste årens skoldebatt. Vad är din bild av tillståndet i skolor och förskolor i Västerviks kommun?

– Tungt. Vi har haft personal som flytt från kommunen för att vi ha länets sämsta lärarlöner. Efter nedskärningarna har vi en pressad lärarkår och pressade skolledare. En annan detalj som kan verka liten, men som är viktig är solidariteten med de barn som har det allra svårast. Kommunen lade ner de särskilda undervisningsenheter som fanns. Istället fick eleverna börja i vanliga klasser utan att det fanns en plan och ekonomi för hur de skulle tas om hand.

Besparingarna genomfördes i ett läge då kommunen drogs med ett rekordunderskott. Folkpartiet satt med i majoriteten under de första åren av mandatperioden. Vilket ansvar har ni?

– Vi hade ett ansvar. Oppositionspartierna hade ett ansvar. Vi hade ett läge där det inte fanns någon tydlig koll och återrrapportering av hur det stod till med ekonomin. I dag är systemet ett annat. Det finns ett årshjul där det tydligt sägs när olika redovisningar ska göras.

– Sedan är det också en ledningsfråga. Den högsta ledningen måste vara närvarande, man får inte splittra upp sig på för många uppdrag.

Ska man tolka det som en kritik mot att Harald Hjalmarsson tog både posten som kommunalråd och ordförande för Regionförbundet?

Sverker Thorén tvekar några sekunder innan han svarar.

– Det är en del av det hela. Man måste i vart fall vara närvarande.

Vi kommer in på vad Folkpartiet anser behöver göras i skolan och omsorgen i Västerviks kommun. I stort ställer sig partiet bakom de krav som barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden ställde i våras.

Partiet förespråkade i budgetdebatten i juni en skattehöjning på 23 öre. Dessutom sänker partiet kommunens budgeterade överskott för 2015 från 23,4 miljoner kronor till 11,8 miljoner kronor.

Åtgärderna skulle bland annat räcka till att ge skolan och förskolan 18 miljoner kronor ytterligare, och socialnämnden där bland annat äldre- och handikappomsorgen sorterar åtta miljoner extra.

– Det räcker långt för att täcka de behov som nämnderna har efterlyst, säger Sverker Thorén.

Han är kritisk till den budget som lades i juni. Där menar han att majoriteten sviker löften till personal inom äldreomsorgen, till exempel när det gäller fortbildning och att påbörja arbetet med att kunna erbjuda fler heltider.

En fråga får väljarna inte besked om. Vilka partier som Sverker Thorén vill regera tillsammans med. Han är mer inne på vilka egenskaper koalitionen ska ha.

– Fram till valet berättar vi vilken politik vi vill driva. Ska vi gå i koalition måste det vara i en konstellation där partierna är mer jämbördiga. Vi har i dag en politisk ledning där allt ska gå så fort, men där det ofta blir fel. Att driva en kommun är inte som att driva ett företag. Man kan inte rationalisera äldreomsorgen hur som helst, och eleverna är inte produkter.

– I dag finns det en väldig inriktning mot företagande och tillväxt, men vilken företagare vill skicka sina anställda till en kommun där skolan är dålig, och man inte känner trygghet med äldreomsorgen?

VAL 2014

Personligt

Namn: Sverker Thorén

Parti: Folkpartiet

Bor: Västervik

Yrke: Grundskollärare

Politisk bakgrund: Kom in i Västervikspolitiken i samband med Westerbergeffekten 1985. Var riksdagsman mellan 2002 och 2006. Ledamot i Folkpartiets partistyrelse sedan 2007. Ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Utsedd av regeringen till ledamot i Södra Östersjöns Vattendelegation.

Partiet

Antal mandat i kommunfullmäktige: 2

Starkaste valkrets: Västervik centrum

Svagaste valkrets: Karstorp

Viktigaste valfrågan i Västervik: Demokrati och kommunikation. Vi ska inte avveckla nämnder, styrelser och förtroendevalda – vi ska utveckla dem!

Dialog och kommunikation med invånare och personal måste öka och maktkoncentrationen brytas.

Största utmaningen för Västerviks kommun under de kommande fyra åren: Att bli en attraktiv arbetsgivare. Med konkurrenskraftiga löner, kompetensutveckling och bra arbetsklimat.

Fyra ord

Vi ber samtliga intervjuade politiker att fylla fyra ord som används flitigt av politiker med innehåll.

Frihet: Varje människa ska ha frihet att undanröja hinder för sin utveckling, så länge det inte begränsar andras frihet.

Friheten ska gälla alla, från barn till åldringar. Individen är utgångspunkten i vår ideologi.

Jämlikhet: Män och kvinnors lika tillgång till makt, arbete och utbildning.

Tillväxt: Det måste vi ha –inom de gränser som naturen och ekosystemen sätter. Vi vill ha grön och blå tillväxt (Blå tillväxt är en term för företagande som har med havsmiljö att göra reds. anm.). Tillväxt är bra för miljön.

Hållbarhet: Oerhört viktigt – det måste finnas i alla politiska beslut.

Hållbarhet i förhållandet mellan förtroendevalda och medborgare, hållbarhet i den ekonomiska planeringen, social hållbarhet och ekologisk hållbarhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!