Så ska självmord hindras

Kalmar län har landets högsta andel självmord bland män. Nu gör landstinget en större satsning för att förebygga självmord.

Självmord. Landstinget har påbörjat en satsning som ska förebygga självmord i Kalmar län. Arbetet handlar främst om att öka kunskapen och stärka samverkan mellan olika aktörer.

Självmord. Landstinget har påbörjat en satsning som ska förebygga självmord i Kalmar län. Arbetet handlar främst om att öka kunskapen och stärka samverkan mellan olika aktörer.

Foto: Arkivbild: Anders Steiner

Folkhälsa2015-08-20 16:25

Strax innan jul fick folkhälsoutvecklaren Anna-Maria Norén ett angeläget uppdrag av landstingsdirektören. Det handlar om att förbygga självmord, genom att samla hela länet mot målet att upptäcka och förhindra psykisk ohälsa.

– Nu jobbar jag med att samla alla olika aktörer för att få till ett brett arbete, berättar hon.

Under årets första månader arbetade Anna-Maria intensivt med planeringen. Innan sommaren hölls sedan en konferens där såväl offentlig sektor, som privat sektor och frivillig organisationer deltog.

– Fokus låg på att se hur andra som lyckats bra med förebyggande arbete gjort.

Jönköping som har arbetet länge med suicidprevention, höll en av konferensens föreläsningar.

– En av metoderna som de arbetat mycket med är första hjälpen utbildningar.

En första hjälpen utbildning i att förebygga självmord kan liknas vid en utbildning i hjärt- och lungräddning.

– Fast risken att man får användning av den här kompetensen är tyvärr betydligt större än att man får användning av hjärt- och lungräddning.

Ett första steg blir att utbilda instruktörer.

– Vi räknar med att genomföra de första utbildningarna i januari.

Vilka ska gå utbildningen?

– Så många som möjligt!

Anna-Maria poängterar att arbetet är långsiktigt och förhoppningen är att utbildningen också ska nå allmänheten.

– Sjukvården har det akuta ansvaret, men för att förebygga självmord krävs hjälp från hela samhället, säger Anna-Maria.

Bland annat har skolan en viktig roll, men också föreningar, arbetsplatser och allmänheten i stort.

– Folk är inte på sjukhuset hela tiden. De befinner sig förhoppningsvis i en kontext, därför är det viktigt att det finns en större kunskap om förebyggande arbete där.

Rent konkret skulle det kunna innebära att fler människor kan se tecken på psykisk ohälsa och våga fråga ”hur mår du egentligen?”

Om det visar sig att en person mår psykiskt dåligt är det inget fel med att sedan fråga om vederbörande går i självmordstankar.

– Många tror att en sådan fråga ökar risken för självmord, men det är en myt. Tvärtom är det viktigt att våga fråga.

Nu pågår också flera andra projekt som tangerar den här satsningen.

– Vi jobbar bland annat med en kartläggning över hur vi kan förbättra kunskapen om varandras uppdrag i kommuner och landsting så att insatserna kopplat till barn och ungdomars psykiska ohälsa blir ännu bättre.

Jönköpingsmodellen

Jönköpings kommun jobbar aktivt med suicidprevention. I deras handlingsplan står det bland annat så här: "när detaljplaner upprättas och bygglovsärenden bedöms ska behovet av skyddsåtgärder och vilka former av åtgärder eller kombinationer av åtgärder som behöver vidas för att ge skydd mot, och tillräcklig reducering av, risken för att suicid ska kunna genomföras." En stor del av Jönköpings arbete består av utbildning kring förebyggande arbete. Utbildningarna görs av stadsbyggnadsnämnden, landstinget, polisen, skol- och barnomsorgsnämnden, gymnasienämnden, socialnämnden och fritidsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om