För ett par år sedan kom hälsolarmet, ensamhet är är farligare än exempelvis fetma och rökning när det kommer till mortalitet. Och grunden till ensamhet och utanförskap kan i många fall faktiskt handla om att man inte hör vad andra säger. Det menar Anders Jönsson som är audiolog och utbildar bland annat audionomer vid Lunds universitet. Under ett besök i Västervik talade han om vikten av en fungerande hörselrehabilitering.
– Låt mig ställa dig en fråga, vad är viktigast, hörseln eller synen?
Svaret blir det förväntande, synen.
Anders Jönsson menar att synen alltid kommer högt upp på listan över sinnen som vi inte kan tänka oss att vara utan.
– Vi människor är sociala varelser, vad händer när vi inte får eller kan vara med? När vi inte hör så kan hamnar vi i en bubbla, säger han.
Han berättar om framsteg som gjorts på det tekniska planet och säger att hörselapparater i dag är tekniskt avancerade ljudsystem. Men utan att de individanpassas och blir ett led i en lång rehabiliteringsprocess med utbildning och uppföljning, kan de fungera dåligt eller inte alls. Därför menar han att man från politikers och sjukvårdens håll, måste prioritera hörselproblem och nedsättningar mycket mer än vad man i dag gör. För enligt Anders Jönsson krävs det relativt små investeringar för att hälsovinsterna ska bli höga.
Han visar siffror från flera undersökningar. Alla pekar på att hörselnedsättningar är grunden till många farliga tillstånd och problem, utöver ensamhetsaspekten.
Anders Jönsson säger att det går att ordna till problemen med relativt enkla medel. Vikten av en god hörsel måste högre upp på alla inblandades agendan och vi själva bör börja se hörselnedsättningar som ett problem med stora konsekvenser.