På måndagen damp ett brev ner från Migrationsverket hos Sveriges 290 kommuner.
– Alla parter måste ta sitt ansvar, löd rubriken.
Där varnar Migrationsverket för att om flyktingströmmen inte mattas av så kommer man att få vända sig till kommunerna och be dem ta sina evakueringsboenden i bruk. Det kan handla om idrottshallar och gymnastiksalar.
I Västerviks kommun tror och hoppas man att det är långt dit:
– Jag tänker att det finns kommuner som inte tagit emot flyktingar alls. Innan man börjar placera flyktingar i gymnastiksalar i Västerviks kommun så måste man först ta i bruk de bättre alternativ som finns, säger Mats Hugosson (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande.
Kommunalrådet Tomas Kronståhl är inne på samma linje, men lägger till:
– I måndags kväll deltog jag i en telefonkonferens där statsminister Stefan Löfven informerade kommunpolitiker runt om i landet om läget. Sverige tar emot 1 000 flyktingar dagligen.
Han säger att kommunens säkerhetsansvarige Joakim Jansson har inventerat vilka evakueringslokaler som finns i kommunen.
– Innan vi börjar använda oss av gymnastiksalar och liknande finns det andra tomma lokaler som är bättre.
Kronståhl nämner de lokaler som står tomma efter de senaste årens skolnedläggningar.
Just nu pågår byggnationen av särskilda modulboenden för asylsökande i Ankarsrum. Det ska ge 48 platser.
Kan det bli aktuellt att rulla ut modellen på fler orter?
– Vi ser än så länge ingen ände på tillströmningen av flyktingar. Händer inget positivt i Syrien så blir det nog så, säger Tomas Kronståhl.
Mats Hugosson reserverar sig för att man inte är riktigt hemma i förhandlingarna med Migrationsverket. Västervik förespråkar en modell som inte bara innefattar boende, utan där föreningslivet kan få ekonomiskt stöd för att skapa aktiviteter för flyktingar. Det är den sistnämnda delen som inte är klar än.
Kronståhl nämner utöver telefonmötet med statsministern, ett möte i veckan i Regionpolisrådet där flyktingfrågan kom upp. På fredagen ska länets kommunledningar och presidierna från socialnämnderna i länet träffas – även där finns flyktingfrågan med på agendan.
Är det här den fråga som tar upp mest av din tid just nu?
– Alla möten är inte sammankallade med anledning av flyktingfrågan, men alla pratar om den, svarar Tomas Kronståhl.