Second hand-butiken Kupan i Västervik som drivs i Röda Korsets regi har under fredagen tagit emot en mängd samtal från personer som undrat hur de kan hjälpa till med anledning av den senaste tidens rapportering om den ökande flyktingkatastrofen på Medelhavet.
– Jag har fått uppgifter om att det ringt personer hela dagen som undrar hur de kan hjälpa. Vi har gett dem beskedet att de kan komma hit med det de vill skänka och att det går bra att sätta in pengar till vårt 90-konto, säger Kent Hedman på Röda Korset i Västervik.
Röda Korsets verksamhet i Västervik går främst ut på att hjälpa de som kommer till Västervik som asylsökande.
– Cyklar och barnvagnar är saker som verkligen behövs. Däremot får vi väldigt mycket kläder och det har vi svårigheter att hantera i dag, säger Kent Hedman.
Under de fyra senaste åren har Röda Korset, tillsammans med bland annat Rädda Barnen, bedrivit verksamheter på Lysingsbadet och Johannesgården för att aktivera asylsökande barn och vuxna. Nu efterlyser Röda Korset fler människor som kan hjälpa till med den existerande verksamheten och framför allt fler organisationer och föreningar som tar egna initiativ.
– Vi vill att fler föreningar och organisationer tar sig an de som kommer. Vi behöver fler lokaler som kan fungera som träffpunkter för svenskar och de asylsökande, säger Anna Löthman på Röda Korset i Västervik.
Enligt Röda Korset i Västervik har Gunnar Boman på Lysingsbadet ställt restaurang Magnolia till förfogande som i så fall skulle kunna vara tillgänglig varje vardag.
– Det finns en möjlighet att arrangera aktiviteter i restaurang Magnolias lokaler men det kräver att det finns personer som kan vara ansvariga för verksamheten. Det har vi inte i dag, säger Kent Hedman.
De senaste dagarna har organisationen Vi gör vad vi kan fått stor spridning i sociala medier. På olika uppsamlingsplatser i Sverige uppmanas det svenska folket att skänka bland annat pengar, kläder och skor. Initiativet startade i Stockholm och har haft en så pass stor genomslagskraft att de i dagsläget inte tar emot fler fysiska ting. I Västervik har Erika Andersson och Martina Enqvist startat en lokal insamling i organisationens namn.
– Eftersom det kommit in så mycket material i övriga Sverige gör vi på ett lite annorlunda sätt i Västervik, säger Erika Andersson.
Nu på söndag och kommande torsdag och lördag kan de som vill stödja arbetet ta sig till Stora Torget i Västervik för att skänka saker som går att sälja.
– Vi kommer att hålla en loppis den 15:e september där alla saker kommer att säljas. Pengarna kommer sedan att användas för att finansiera den verksamhet Vi gör vad vi kan bedriver på ön Lesbos i Grekland, säger Erika Andersson.
Västerviks lokalavdelning av Rädda barnen har beslutat att skänka 100 000 kronor av sina medel för att hjälpa Svenska Rädda Barnens arbete med flyktingkatastrofen på Medelhavet.
Ingalena Josefsson är ordförande för Rädda Barnen i Västervik och berättar att de ofta går in tidigt när katastrofer inträffat. Ekonomiska medel behövs omgående och det går inte att vänta på de pengar som börjar samlas in efter att något inträffat.
– Det är vid de stora katastroferna som vi i Rädda Barnen kan göra den största skillnaden. Det behövs stora belopp snabbt och det kan vi hjälpa till med, säger hon.