Fram till den andra augusti har Kustbevakningen gjort åtta brottsanmälningar om illegalt ålfiske i Kalmar län och de har även beslagtagit 16 redskap. Det är en drastisk ökning jämfört med förra året, då endast en anmälning upprättades och ett redskap omhändertogs. Men det behöver inte bero på att det finns fler tjuvfiskare.
– Om man ser tillbaka till 2014, är det ungefär samma antal som i år. Det är snarare så att det var en svacka förra året. Det kan bero på brist på personal eller tips, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.
Kustbevakningen har flera olika arbetsuppgifter samtidigt, vilket gör att de ibland inte har tid att endast åka ut för att leta efter tjuvfiskare. Därför är tips väldigt viktigt.
– Det är otroligt viktigt att man tipsar oss om man ser något misstänksamt. De flesta redskap är väl dolda. Men vi har ögon och öron längs hela kusten. Att få tips gör det mycket lättare för oss att göra vårat arbete.
I Västervik har Kustbevakningen inte märkt av någon stigning av anmälningar. De har inte tagit upp några ålryssjor på flera veckor, trots att Västervik kommun är ett av de områden med en stark ålfisketradition.
– Sedan är det svårt att se omfattningen i stort. Vi har plockat upp en del ryssjor men vi har inte märkt av någon ökning, jämfört med tidigare år, säger Pär-Åke Eriksson, stationschef för Kustbevakningen i Västervik.
Sedan 1 maj 2007 råder ett generellt ålfiskeförbud, då fisken är akut hotad. För att få bedriva fiske efter ål måste man ha ett särskilt tillstånd utfärdat av Havs- och vattenmyndigheten.