Aldrig tidigare har hushållens lån ökat med så mycket under ett enskilt kvartal. Den sammanlagda upplånade summan för hushållen uppgick i slutet av det andra kvartalet 2015 till 3 370 miljarder kronor, det är en ökning med 16 miljarder jämfört med förra året under samma period och med 27 miljarder jämfört med 2013.
Daniel Liljeberg är chefsekonom på Villaägarnas riksförbund och har en förklaring till att hushållens lånekostnader skjuter i höjden.
– Det beror på att vi har bostadsbrist i Sverige. Det är stor konkurrens om de objekt som kommer ut på marknaden.
I storstadsområden är bostadsbristen exceptionellt stor men är även en realitet på mindre orter. Bostads- och utvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) meddelade under våren att regeringens mål är att bygga 250 000 bostäder fram till 2020.
– Det behöver byggas hundratusentals bostäder. Både hyresrätter och boende för privat ägande. Det viktiga är att det byggs bostäder överhuvudtaget, säger Daniel Liljeberg.
Michael Skytt, bolånechef på Nordea Sverige, instämmer delvis i Daniel Liljebergs analys men komplicerar bilden av vilka faktorer som spelar in för befolkningens höga belåning.
– Den första anledningen är det höga prisläget på bostäder. Det ser liknande ut hela vägen från Stockholm till Västervik, det ökar hela tiden.
Priserna på villor och bostäder ökade med tio respektive tolv procent i Sverige under det senaste året. Motsvarande siffror för Västervik är nio respektive 15 procent.
– Den andra anledningen till ökningen är att många äldre sitter med en låg belåning på sina hus och för de som ska in på marknaden så är krävs det högre lån än tidigare, säger Michael Skytt.
Ytterligare en faktor är enligt Michael Skytt att det, i motsatts mot tidigare år, har byggts småhus och lägenheter under de senaste fem åren och genom att de allra flesta är byggda för ett privat ägande så ökar hushållens lånemängd.
– Den sista faktorn är att vi kan se att våra kunder låneansökningar för att bygga till och renovera har ökat i år. Anledningen till det är att ROT-avdragen kommer att minska.
Trots den ökande belåningen anser Daniel Liljeberg på Villaägarnas riksförbund att det lönar sig att äga sin egen bostad.
– Om man vet vad man ska arbeta med och var i landet man ska bo under en längre tid är det mer fördelaktigt att äga sitt boende. Det är billigare helt enkelt.