Färre kapningar – men fler försök

När det kommer till ID-kapningar är Kalmar län ett av de mest drabbade länen i landet, bara omsprunget av Skåne och Örebro. Enligt statistiken har 3 procent av invånarna i länet drabbats av ID-kapning i år.

Antalet bedrägeriförsök ökar, men färre går på bluffen. Kalmar län är ett av de län där flest personer, procentuellt sätt, drabbas.

Antalet bedrägeriförsök ökar, men färre går på bluffen. Kalmar län är ett av de län där flest personer, procentuellt sätt, drabbas.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Kalmar län2019-10-19 13:00

Det är en fördubbling jämfört med förra året.

Varje år sammanställer företaget Mysafety försäkringar en rapport om ID-kapningar i Sverige. Årets rapport, som man genomfört med hjälp av Sifo, visar att antalet lyckade ID-kapningar minskat för första gången på länge. Enligt statistiken har cirka 166 000, eller 2,2 procent av Sveriges befolkning utsatts för ID-kapning under året. Förra året var motsvarande siffra 3,3 procent, alltså cirka 237 000 personer. 

Samtidigt ökar antalet försök till ID-kapning. I undersökningen uppger 31 procent av de tillfrågade att de under det senaste året blivit utsatta för försök till kapning. Ofta har man blivit kontaktad av någon som försökt komma över personuppgifter i så kallat "bedrägligt syfte". Men den ökade medvetenheten om den här typen av brott har gjort att allt fler försök inte leder någonstans.

– Vi blev mycket positivt överraskade när vi såg siffrorna i år, men tyvärr vet vi också att problemet, inte minst genom att antalet försök ökar, är minst lika stort som tidigare. Det syns också generellt på att antalet bedrägeribrott ökar stadigt. Slutsatsen blir alltså att det är fortsatt försiktighet som gäller om du vill skydda dina personuppgifter, säger PA Prabert, kommunikationschef på Mysafety försäkringar.  

Den vanligaste följden av en ID-kapning är att någon handlar saker i ens namn följt av att någon försöker ta lån i annans namn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!