Färre hamnar i fängelse

De senaste åren har antalet nyintagna i Sveriges fängelser minskat kraftigt. I Västervik är trycket fortsatt högt.

Nationellt är de tomma platserna på landets fängelser just nu rekordmånga. Men på Västerviks anstalt är trycket nästan lika högt som tidigare.

Nationellt är de tomma platserna på landets fängelser just nu rekordmånga. Men på Västerviks anstalt är trycket nästan lika högt som tidigare.

Foto: Arkivbild: Ilkka Ranta

Fängelsestraff2015-06-02 13:52

Rekordfå nyintagna i fängelser, så beskriver Kriminalvården läget runt om i Sverige just nu. Enligt nationell statistik har antalet nyintagna i svenska fängelser minskat med 42 procent sedan 1989. Under förra året var antalet nyintagna färre än det varit någon gång i modern tid.

Åsa Lindberg, chef på anstalten i Västervik, berättar att det visserligen skett en minskning även i Västervik, men att den är betydligt mindre än på många andra håll i landet. På fängelset i Västervik finns 255 platser, när VT pratar med Åsa Lindberg under tisdagen berättar hon att 231 av dessa är belagda just nu.

– Sedan anstalten öppnade 2005 har vi haft ett jättetryck hela tiden, det har alltid varit mellan 220 och 255 platser som använts, säger hon.

Några undantag kan ha förekommit vid tillfällen då delar av byggnaderna renoverats, tillägger hon.

Just nu är 100 platser på anstalten i Västervik reserverade för personer som använt våld i nära relationer.

– Det är där vår dipp ligger, på de andra platserna är det fullt, berättar Åsa Lindberg.

Ett av dessa hus har 27 platser och användes tidigare för alla. Sedan det renoverades fattades beslutet att reservera det för personerna som använt våld i nära relationer.

– Vi trodde att trycket skulle vara större än det varit.

Under lång tid har narkotikabrott och smuggling varit de vanligaste brotten bland nyintagna på landets fängelser. Det kan också vara en av anledningarna bakom de många tomma platserna runt om i landet. Strafftiden för narkotikabrott har nämligen halverats under den senaste tioårsperioden, från omkring två år till omkring ett år.

– En stor förklaring till minskningen och de kortare strafftiderna är den förändrade praxisen från Högsta domstolen, som handlar om att samtliga omständigheter i det enskilda fallet ska beaktas vid dömande och påföljdsval i narkotikamål, säger Johanna Hallin, chef för Kriminalvårdens statistiksektion, i ett pressmeddelande.

Också i Kalmar län är narkotikabrott ett av de vanligaste brotten, beräknat över alla brott som begås. Under 2014 fattades sammanlagt 1948 dombeslut kring brott i Kalmar län. Bland dessa beslut var ringa narkotikabrott det vanligast förekommande brottet, med 346 ärenden. Näst vanligast var olovlig körning, med 205 ärenden. Rattfylleri låg på tredje plats med 157 fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om