Det handlar om åtta träd som man begär att få ta ner. Det är inget fel på träden egentligen. Även om några av dem bedöms vara i sämre skick med glesa trädkronor och i mer varierande storlek än träden norr om Gröna strömmen. Kommunen vill helt enkelt att ruinen ska få en mer framträdande plats i stadssiluetten – att den ska synas bättre från vattnet och från stadens norra delar.
– Jag tror att det kan bli väldigt fint, säger Lennart Pettersson, ordförande i Miljö-och byggnadsnämnden (S).
Nämnden beviljade marklov för fällning av träden vid sitt senaste sammanträde. Det handlar om fyra lindar, som är placerade mot vattnet i Gamlebyviken samt tre kastanjer och en oxel på ruinsidan av vägen. Leif Svensson (V) yrkade på att man skulle spara några av dem. Svensson vill behålla lindarna. Allén ut mot Piperskärr som består av rödekar, från Gröna strömmen och norr ut, berörs inte.
Godkännandet innebär en avvikelse från gällande detaljplan, anser nämnden. Men den bedöms vara så liten att den är förenlig med detaljplanens syfte.
I en idéstudie som tagits fram för hur Slottsholmen på ett bättre sätt ska kunna tillgängliggöras och stärkas som publik plats har man kommit fram till att en fällning av de åtta träden skulle innebära en positiv effekt för Slottsholmen. På den östra sidan av ruinen planerar man att spara de flesta av träden.
Miljö- och byggnadsnämnden anser därför att den berörda delen av allén inte har lika stark karaktär av en klassisk allé som den norra delen.