För den som är ung och kanske har sitt första sommarjobb kan det vara svårt att stå på sig om saker som kollektivavtal och övertidsersättning. LO, som kört kampanjen "Facket på sommarjobbet" i många år, menar att kampanjen är minst sagt nödvändig fortfarande.
– Det finns så kallade "solskensavtal" också i Västervik. Det innebär att man har fått ett sommarjobb, men bara får jobba om det är bra väder. Det är inte helt ovanligt när det gäller caféer eller kiosker som är väderberoende, säger Anna Palmgren, en av de utsända för LO:s räkning.
– Vi kollar också så att man har åldern inne för att utföra de arbetsuppgifter man är satt att göra, fortsätter hon.
Det är inte helt ovanligt att det saknas anställningsbevis – och således att ingen vet riktigt vad som gäller.
– Vi har också träffat på några företag där man säger att man inte vill ha kollektivavtal, men att man ändå följer de löner som finns enligt avtalet. När vi sedan frågar lite mer om OB eller övertidsersättning visar det sig att det har man inte över huvudtaget, säger Sabahudin Varenikic.
– Just det exemplet i Västervik var en större kedja, det är tråkigt att de inte hade kollektivavtal från början. Om man är en sjyst arbetsgivare och har alla papper i ordning så tror jag faktiskt att man har det. Arbetsgivaren lovade i alla fall att kolla upp på det efter att vi varit där.