Nya väljare känner sig vilsna

De var inte myndiga till höstens riksdagsval. Men den 22 mars – när det är extra val – får unga födda 1997 gå till landets vallokaler.

Foto: Ilkka Ranta

Extra val2014-12-10 08:55

På Västerviks gymnasium är det få som har bestämt sig för vilket parti som ska få deras röst vid det extrainsatta valet. Och flera visar sig kvala in som framtida soffliggare.

En av dem är Gustav Amundsson på industri-programmet.

– Jag är inte alls insatt i det där, så jag kommer nog inte att rösta. Men visst, får jag information om vad partierna står för så kanske jag gör det.

Ungefär samma sak säger klasskompisen Eric Isaksson.

– Det blir nog inte att jag går och röstar. Jag får se, men jag är dåligt insatt.

Många av klasskompisarna runt bordet utanför lektionssalen håller med. Flera berättar att okunskap om vad partierna vill och står för är grunden till att man inte ska rösta. Det håller också Gustav Amundsson med om.

– Jag är rätt ointresserad också och det tar tid att sätta sig in i det där känns det som.

Jennifer Lundgren, som inte heller fick rösta vid höstens val, är inte helt säker på om hon ska rösta.

– Men om jag gör det så kanske det blir Moderaterna.

För hennes del är det främst politiken som avgör vilket parti hon lägger rösten på.

– Fast visst lyssnar på man på andra också, på föräldrar och kompisar och sådär.

Höstens val föregicks av flera valdebatter för eleverna och de politiska partierna bjöds in. Som sig bör inför ett val, med andra ord. Nästa år är läget ett annat – och helt unikt eftersom extra val inte hållits sedan 1958.

Om skolan kommer att köra en repris på höstens upplägg eller göra på något annat sätt är inte klart än.

– Det får vi fundera på, men det är klart att det är ont om tid eftersom valet är redan i mars, säger gymnasiechefen Jörgen Jonsson.

Han ser det som oroande att många säger att de inte kommer att ta chansen att gå till vallokalerna alls.

– Det är tråkigt om många unga och elever inte ser det som ett demokratiskt ansvar att gå och rösta. Det är viktigt, menar Jonsson.

Men om flera av de ungdomar vi pratar med inte kommer att rösta är Arvid Leicht en av få som bestämt sig för att göra sin röst hörd den 22 mars. Han har börjat läsa på redan nu.

– Ja, senast i dag faktiskt, berättar han och skrattar.

– Man måste ju veta vad partierna står för så att man kan bilda sig en egen uppfattning. Det är svårt att bestämma sig, men hittills har jag i alla fall läst några olika partiprogram. Där kan man få en bra bild av vad partierna vill. Jag har tittat en del på Moderaterna och Centerpartiet, men jag har inte bestämt mig för något än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om