Videon är inte längre tillgänglig
Som vanligt möttes författarna av en fullsatt salong. 343 biljetter var sålda. En av besökarna var Pia Küsel från Oskarshamn. Vi träffar henne efter att hon fått en roman signerad av Marianne Cedervall.
– Jag har varit på alla bokens afton. Vi brukar göra en utflykt, jag min syster och hennes dotter. I år är jag här med mina väninnor.
Även om hon har en klar favorit – deckarförfattaren Karin Wahlberg – så säger hon att det skulle nästan kvitta vilka författare som som stod på programmet.
– Det är fantastiskt roligt att höra dem berätta, säger hon.
Vad tycker man som författare om att åka ut och berätta om sina böcker?
– När man väl kommer iväg så är det roligt. Att skriva kan vara ett väldigt ensamt jobb, säger Ninni Schulmann, och lägger till att det är roligt att lyssna på andra författare:
– Jag och Karin Wahlberg är båda deckarförfattare så vi har träffats många gånger, men de andra är nya för mig, säger hon.
Speciellt för årets upplaga var att samtliga författare var kvinnor. Bakom urvalet låg dock ingen tanke om att kvinnliga författare drar en kvinnlig bokläsande publik, enligt arrangören Malin Wall.
– Det är en slump. Vi frågade några manliga författare, men ingen kunde.
Tyvärr kunde VT bara närvar under den första halvan. Då fick publiken bland annat stifta bekantskap med Marianne Cedervall som är aktuell med ”Av skuggor märkt”. Hon betecknar den som feel-good. Även om det finns en allvarlig underton. Hon har hämtat inspiration från sin ungdoms hästintresse, och de hierarkier som kunde finnas mellan tonårstjejerna.
Hon berättar för publiken att hon inte ser någon motsättning mellan att skildra mörka händelser, och skriva med föresatsen att få läsaren att känna välbehag.
– Det var någon som sade till mig: " Se på filmen "Stekta gröna tomater"! Den innehåller mord, hustrumisshandel och kannibalism, men oj vad bra man mår när man har sett den."
Cedervall är inte ny för Västervikspubliken. Även Karin Wahlberg är en gammal bekantskap. Många känner henne från en serie deckare med Oskarshamn som skådeplats. Nu har hon tagit steget till den fiktiva staden Eksta och 1950-talet. Den senaste romanen "Livet går vidare" är den andra i en serie som kan bli tre eller fyra böcker lång.
Hon berättar att förebilden är hennes ungdoms Kalmar. Hon behövde en verklig stad som för att kunna se miljöerna framför sig, men gav staden ett fiktivt namn för att inte fasta i faktadiskussioner.
På scenen berättar hon både om den research hon gjort för att böckerna ska bli trovärdiga som en 50-talsskildring, och de friheter hon tagit sig för att historien ska bli levande.
– Jag har en biträdande överläkare. Den titeln fanns inte när boken utspelar sig, men jag behövde den rollen för historien.
Nu har hon lämnat deckaren, och dess krav på dramatik som stadigt för dramatiken framåt. Via recensioner har hon fått veta vad hennes nya böcker är för något:
– Jag skildrar ett sjukhus, med alla yrkesgrupper och patienter. Det kallades för en kollektivroman, och det stämmer nog. Böckerna har även kallats för klasskildring, och det är nog ganska naturligt om man skriver om ett sjukhus på 50-talet.
Mest kända namnet under första "halvlek" var Agneta Sjödin. Många tänker nog mer på henne som programledare, än som författare. För publiken berättar hon om hur hon mitt i livet började funder över sin existens. Hon fick rådet att gå en pilgrimsvandring av författaren Paolo Coelho.
– Det var ett sätt att hitta sig själv igen. När jag kom tillbaka kunde jag tycka att tv var ytligt, och jag ville delge mig av vad jag upplevt.
Resultatet blev en serie av vad hon kallar för andliga romaner. Nu är hon aktuell med "Av egen kraft" – en bok med goda råd för att hitta balans i livet.
– Det typiska var att jag hade allt annat än balans i mitt eget liv när jag skrev den, säger hon och berättar hur hon fortfarande i perioder överbokar sig själv.
Bokens afton innebar även utdelande av VT:s kulturpris. I år till Ankarsrums hembygdsförening och Gamleby biografförening för deras samarbete kring filmfestivalen i Gamleby.
Dessutom delades för första gången ett hedersomnämnande ut: Det gick till Sanna Ackrell för hennes engagemang i kulturmiljön kring båtmansstugorna.