Redan från starten 2008 var delägarna Tekniska Verken och Västervik kommun inställda på att det kunde ta tid innan Västervik Biogas AB skulle bli lönsamt. Vid flera tillfällen har ägarna fått skjuta till pengar till förlustbolaget.
– Det har tagit längre tid än vi räknat med för bolaget att få luft under vingarna, säger Tekniska Verkens vd Anders Jonsson.
Inför starten skrevs ett aktieägaravtal, där Tekniska Verken sade sig vara berett att göra aktieägartillskott på upp till fem miljoner kronor under en viss tid.
– Vi närmar oss det beloppet, säger Anders Jonsson.
Därför har bolaget, som ägs av Linköpings kommun, vänt sig till Västerviks kommun för att diskutera det framtida aktieägaravtalet.
– Vi vill bland annat gå igenom affärsplanen för bolaget för att få stopp för förlusterna.
Från bolagets sida har man hänvisat till att KLT gör en upphandling där en stor del av kollektivtrafiken ska gå på biogas. Då kan försäljningen av biogas öka, och bolaget kan nå lönsamhet. Hur ser du på den framtidsvisionen?
– Den är nog riktig, men det kommer att ställa höga krav på biogasleveranserna. Det kan ställa krav på stora investeringar för att kunna leverera så mycket biogas, säger Anders Jonsson.
I ett sådant läge kan Tekniska Verken i Linköping tvingas dra sig ur bolaget.
– Vi är ett kommunalt bolag och det är tveksamt om vi får investera tiotals miljoner i en annan kommun, säger han.
Han tror däremot inte att samarbetet skulle brytas helt. Det skulle kunna finnas kvar samarbeten om teknik och kunskap.
Ni är ett kommunalt bolag i Linköping. Hur kom det sig att ni överhuvudtaget engagerade er i en verksamhet i Västervik?
– Vi vill att Linköping ska bli ett biogasmecka. I dag går sju–åtta procent av alla fordon i Linköping på biogas. Då behövde vi bygga upp marknaden och nätet runt omkring. Vi har på olika sätt medverkat i biogasutbyggnaden i Norrköping, Örebro, Nyköping och Mjölby.
Västervik Biogas vd Bruno Nilsson instämmer i att om KLT:s planer blir verklighet kan det ställa stora krav på investeringar.
– Då måste vi öka vår kapacitet kraftigt, säger han.
Än finns inga beräkningar på hur mycket. KLT:s förfrågningsunderlag inför trafikupphandlingen är inte klat än. Detaljer i det underlaget kan bli avgörande.
– Men vi har fått fingervisningar om att vi skulle behöva fördubbla vår kapacitet, säger Bruno Nilsson.
Han lägger också inte brasklappen att det kan bli så att trafikentreprenörerna kan välja att ta biogas från annat håll.
Däremot konstaterar han att försäljningen av biogas trots allt har ökat år för år – även om det inte har varit i den takt man hoppats.
– I år pekar prognosen på att vi kommer att göra ett mindre överskott, säger han.
Det skulle i så fall bli bolagets första år med vinst.