Hanne har tuffaste rekryteringsuppdraget

Hanne Danielsson, personalchef på sjukhuset i Västervik, har en gigantisk uppgift framför sig. Närmare 500 medarbetare ska rekryteras inom fem till tio år.
– Det blir tufft, men vi jobbar hårt för att lyckas med den framtida kompetensförsörjningen, säger hon.

Hanne Danielsson, personalchef på Västerviks sjukhus, som behöver rekrytera närmare 500 personer de närmaste fem-tio åren. Vid sidan om henne, Carina Magnusson och Christina Stark.

Hanne Danielsson, personalchef på Västerviks sjukhus, som behöver rekrytera närmare 500 personer de närmaste fem-tio åren. Vid sidan om henne, Carina Magnusson och Christina Stark.

Foto: Karin Hertz

En tredjedel i pension2013-05-30 07:10

Under Tillväxtdagen på Gränsö fick hon beröm av en av föreläsarna. Mia Nilsson, personalrekryterare på Saab i Linköping, gillar landstingets program "Aktivitetsresan" och den jobbsökarsida som finns på landstingets hemsida där intresserade kan gå in och titta på vilka arbeten och karriärmöjligheter som finns inom landstinget. Samtidigt handlar det om bilden av landstinget i Kalmar, vilket anseende man har som arbetsgivare.

– Vi har lagt stor vikt vid att jobba med vårt arbetsgivarvarumärke. Vi vill visa vilken mångfald vi har. Det handlar om rekrytering och personalförsörjning, men även delaktighet och möjlighet att påverka.

I Västervik har landstinget 1500 anställda. En tredjedel går i pension de närmaste åren och ska bytas ut. Men det handlar också om att behålla de som anställs.

– Att vi år från år ligger i topp på AT-läkarnas rankinglista betyder mycket. Vi måste satsa på kvalitet när de kommer till oss. Då ökar chansen att de kommer tillbaka senare. Våra medarbetare är våra viktigaste ambassadörer när det gäller nyrekrytering.

Hanne Danielsson pekar också på vikten av den utökade sjuksköterskeutbildningen .Där vill man förstås få eleverna att söka jobb i Västervik.

Just kompetensförsörjning var huvudtemat för årets upplaga av Tillväxtdagarna. Alltså konsten att få rätt person på rätt plats i företaget eller organisationen.

Organisationspsykologen Lars Övling pratade om delaktighet och inkludering i ett miniseminarium. Ett annat handlade om konkurrenskraft inom industrin. Det finns logistiska fördelar att tillverka i Sverige, menade Anna Fredriksson, teknologie doktor vid Chalmers.

Det kanske största intresset bland de 260 deltagarna var annars miniseminariet om rekrytering med passion, som vi berättar om i en artikel här intill.

På eftermiddagen höll Mia Nilsson på Saab i Linköping, föredrag om att attrahera och nyrekrytera framtida talanger. Göran Felldin, samverkansdirektör vid Linköpings universitet berättade om det kontaktkontor som universitetet öppnar i Västervik till hösten. Det blir ett sätt för företagen att få kontakt med studenterna och få möjlighet att säkra den kompetens som behövs för framtiden.

Thomas Carlzon på Ikea talade om kompetensförsörjning och grundpelarna i Ikeas framgångssaga.

Tillväxtdagarna avslutades med mingel på Gränsö slott och senare vårbuffé för att fira 10-årsjubiléet.

Läs allt om tillväxtdagen på vt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!