Skolsköterskor vill bli flera

Åtta sköterskor ska bli tio när kommunens skolsköterskor ska få tillökning. Skolsköterska är ett yrke där omväxling förnöjer och ingen dag är den andra lik.– Man förstår inte hur roligt det är förrän man testat, säger Emilia Göransson.

Christel Dorch är elevhälsochef i kommunen. Hon säger att arbetsgivaren är beredd att se till att sjuksköterskorna får den specialistutbildning som krävs för att bli skolsköterska.

Christel Dorch är elevhälsochef i kommunen. Hon säger att arbetsgivaren är beredd att se till att sjuksköterskorna får den specialistutbildning som krävs för att bli skolsköterska.

Foto: Anders Steiner

Elevhälsa2014-04-07 06:03

Skolhälsan i Västervik behöver folk. I dag är man åtta skolsköterskor som åker runt till kommunens alla skolor och har hand om mängder av elever i olika åldrar.

Nu väntas tillökning i form av två nya tjänster.

Det är ett yrke som förändrats under årens lopp. Det berättar de församlade sköterskorna. De har hand om en landsbygdsskola och en stadsskola var, och ingen dag är den andra lik.

– Det man planerar på morgonen håller ofta inte så länge på dagen. Men det är också det är som är tjusningen med yrket. Det är enormt omväxlande, säger Kickie Sahlén.

Hon har arbetat som skolsköterska i många år och trivs fortfarande.

Det som förut var ett ganska ensamt arbete har genomgått en stor förändring. Trots att man arbetar mycket själv, och då även planerar sin dag, är man nu en del av ett större lag, ett så kallat elevhälsoteam. Där ingår skolsköterska, kurator, specialpedagoger och skolpsykologer. Arbetet leds av en rektor.

Även centralt har det omorganiserats.

– Tidigare hade vi alla en chef på varje skola. Det har förändrats. I dag finns vi alla i ett gemensamt sammanhang och i ett nätverk, där Christel Dorch är spindeln i nätet, säger Eva Hagelin, som är samordnare.

De andra håller med, den nya organisationen gör att de alla kan träffas och samordna på ett annat sätt än tidigare.

– Man behöver aldrig vara ensam utan kan bolla frågor med de andra, det finns alltid någon att fråga, säger Mona Wiman.

Huvuduppgiften för skolsköterskorna är tydlig, de ska undanröja eventuella hinder för lärande. Det kan handla om synfel men också om varför en elev inte tar till sig den nödvändiga kunskapen. Det tillsammans med kontinuerligt arbete, exempelvis vaccinationer, gör rollen omväxlande och stimulerande, menar de.

För att bli en bra skolsköterska måste man vara trygg i sin yrkesroll och vara bekväm med att fatta egna beslut.

– Samtidigt måste jag lyfta pedagogerna. De gör ett fantastiskt arbete på skolorna, säger Kickie Sahlén.

En stor fördel med yrket är det hälsofrämjande arbetet.

– Vi träffar oftast elever som mår bra, och kan arbeta för att de aldrig ska behöva bli sjuka. Att få följa resan, att träffa eleverna i olika åldrar genom deras skolgång, är enormt tillfredställande, säger Marie Berg.

Även de utan den specialistkompetens som krävs är välkomman att söka, säger Christel Dorch.

– Det ordnar vi, vi tar på oss att tillse att de får den nödvändiga utbildningen, avslutar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om