Nu ökar risken för soteld

Smällkallt ute, termometern visar tvåsiffriga minusgrader och du eldar för fullt i spisen eller braskaminen. Stearinljusen är tända lite överallt, och det känns rätt så mysigt inne i stugvärmen.Men det kan sluta i katastrof, för det är nu som risken för bränder och soteld är som allra störst.

Den heta temperaturen kan göra att sotet i rökkanalen antänds. En soteld ger kraftig rökutveckling.
Arkivbild:  Bengan Zeettergren.

Den heta temperaturen kan göra att sotet i rökkanalen antänds. En soteld ger kraftig rökutveckling. Arkivbild: Bengan Zeettergren.

Foto: Bengan Zettergren

Elda rätt2012-12-04 11:53

De närmaste nätterna kan det bli upp mot 20 minusgrader på sina ställen i kommunen. Då eldas det för fullt i husen.

– Det finns många skäl att se över sina eldstäder, säger Jörgen Svensson, brandmästare på räddningstjänsten i Västervik.

I helgen var han ute på en soteld utanför Överum, den sjunde i år. Förra året noterades 13 utryckningar på grund av soteld i Västerviks kommun.

– Som väl var hade elden avstannat när vi kom fram till platsen.

Men det är inte alltid så. Soteld i skorstenen kan utveckla sig till en fullskalig brand om det vill sig illa. Det är därför som det är viktigt att ha så bra koll som möjligt på skorstenen och konditionen på rökkanalerna. Det andra viktiga är att elda på rätt sätt i spisen eller kaminen. Det duger inte att elda med sur ved.

– Den ofullständiga förbränningen ger sotpåslag och ökar risken för antändning, säger Jörgen.

Soteld kan uppstå när temperaturen i rökgaserna blir väldig hög. Det är bränslet som finns kvar i sotet som börjar brinna. I det läget utvidgas sotet och kan täppa igen kanalen. Risken finns då att gnistor eller het rökgas ger en antändning vid bjälklagen. Risken ökar givetvis om skorstenen har sprickbildningar och inte är helt tät.

– Det kan finnas gamla synder i skorstenen, säger Jörgen.

Särskilt vaksam bör man vara som köpare av ett äldre hus och tidigare ägaren inte är säker på konditionen hos skorstenen. ”Vi har inte eldat så mycket på senare år”. Om brandskyddskontrollen gjordes för fyra-fem år sedan kan det finnas skäl att ringa till sotaren för exempelvis en provtryckning.

Äldre hus kan också ha mer ålderdomliga konstruktioner där rökkanalerna är krökta i formen. De är mer svårsotade och gör att sotresterna lättare fastnar.

Sotningen ska givetvis skötas enligt minimikraven. Den som ”myseldar” och där spisen inte är den huvudsakliga värmekällan behöver sota bara vart fjärde år. Men eldar du mer än en kubikmeter krävs sotning en gång per år.

Den som vill känna sig säkrare bör begära en extra sotning före eldningssäsongen. Särskilt viktig för den som vet att det handlar om ihållande eldningsperioder.

Lär känna din spis

Den som har en ny eldstad, kanske en öppen spis med stålrör som skorsten bör känna till vilken kapacitet den klarar. Det är viktigt att lära sig hur mycket man kan elda.

Typgodkännandet kanske medger eldning med max 2 kg torr ved per timme. Och två kg är inte särskilt mycket. Kanske också att familjemedlemmarna inte har riktigt koll på hur mycket den andra har brassat på med.

En del eldar på så att röret nästan glöder. Då finns det risk för överhettning och antändning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om