Lena Koffed, kurator inom rättspsykiatrin i Västervik berättar att hon såg och uppmärksammade ledningen på detta problem när hon började sitt arbete för sju år sedan. Patientvården kostar, och en faktura för vården går till patienterna – men den kommer först efter att vården är avslutad och patienterna ska ut i samhället igen.
Efter vårdtiden är patienterna, åtminstone på pappret, fria och i bästa fall redo för samhället. Fast i flera fall är det alltså tyngda av en ekonomisk skuld.
– Vi tänker på detta och kontrollerar det gentemot ekonomiavdelningen så att fakturorna kommer varje månad i stället. Detta sker nämligen inte automatiskt. Men än i dag kan det bli så att vissa får fakturan efter avslutad vård, säger hon.
Problemet med fakturorna är av strukturell karaktär. Systemet i dag fungerar inte så att fakturorna per automatik betalas ut månatligen, utan de skickas normalt sett ut när patientens vård är avklarad.
Är det du som kurator som håller i ekonomin?
– Nej, men under samtalen med patienterna ser jag till helheten och då tittar vi också på deras ekonomi.
Hur stor skulden är för patienterna i Västerviks kommun är oklart. VT har utan resultat sökt berörda ekonomer och ansvariga för den rättspsykiatriska verksamheten i Västervik.
I landstinget i Västmanland pågår en utredning, och där menar överläkare att problemet drabbar både den enskilde och skattebetalarna.
Till Sveriges television säger Ingrid Carlengård, socionom och förvaltare, som arbetar med detta projekt.
– Det här handlar om människor som är svårt drabbade, de är psykiskt handikappade och klarar inte av att sköta sin ekonomi, att de själva ska ansvara för att betala sin vårdavgift är absurt, säger Ingrid Carlengård.
Problemet är att om patienterna får betalningsanmärkningar är det svårt att få lägenhetskontrakt, skaffa telefon och betala sina mediciner.
Källa Sveriges television.