"Sällan lyxliv som ligger bakom"

Skuld och skam – över skulder. Kommunens skuld och budgetrådgivare Anna Öberg möter många som har dragit sig länge för att söka hjälp med att få ordning på ekonomin.

Foto: Martina Lingefjord

ekonomi2015-09-11 15:20

Räkningar, påminnelser och kravbrev. Sommaren är slut, snabblånen till semesterresan kvar. Snöbollen som satts i rullning känns ohanterlig. Känns det igen? Du är inte ensam. Enligt nya siffror från Kronofogdemyndigheten har det gått så långt för omrkring 5 800 svenskar att de sökt skuldsanering.

– Det genomgående man kan säga är att det ofta tyvärr gått väldigt långt när man till slut söker hjälp. Många skulle ha sökt hjälp betydligt tidigare, säger Anna Öberg som jobbar på kommunens skuld – och budgetrådgivning.

Den som sett tv-programmet Lyxfällan förleds lätt att tro att det bara handlar om ”lyxkonsumtion” eller slöseri. Ny elektronik, middagar på restaurang, dyra bilar och taxiresor

Den bilden tycker inte Anna Öberg stämmer särskilt väl överens med hur det ser ut i Västervik, menar Anna Öberg.

– Det är snarare så att olika händelser, som skilsmässa eller att man blivit uppsagd från jobbet ligger bakom att man fått det tufft ekonomiskt. Det kan ligga många olika faktorer bakom att man hamnat i en svår ekonomisk situation. Ibland kan det handla om att man blivit sjuk eller ensamstående.

I en del fall inleds ett ganska omfattande detektivarbete för att få en helhetsbild av problemet. Man kanske själv inte har riktigt koll på alla krediter – eller hur många olika skulder man faktiskt har.

– I verkligheten är det ofta inte riktigt så lätt som på tv att få banken att gå med att samla krediterna och få ett lån där. För många är det en skön känsla att äntligen få grepp om hur mycket lån och skulder man har, berättar Anna Öberg.

– Då kan man också söka skuldsanering, vilket händer. Men det är långt ifrån säkert att det går igenom.

Ofta är det såklart starka känslor inblandade. Man kan ha väntat länge på att få hjälp, och när man väl tagit sig dit rämnar fasaden.

– Ganska stor andel av de som kommer till mig har tyvärr inte pratat med någon alls innan. Det kan vara första gången man lättar sitt hjärta, ibland vet inte ens den närmaste familjen om hur illa det är.

– Många skäms helt enkelt för mycket för att berätta. Man kan ha levt med det i åratal och kämpat för att behålla en fasad utåt.

En ganska stor – och växande grupp – som söker hjälp är unga män med spelberoende.

– Den problematiken har ökat de senaste åren, det är absolut min uppfattning. Och i de fallen har det ibland gått väldig långt.

Vad ska man göra ifall man har problem med ekonomin som man inte kan reda ut?

– Sök hjälp! Allra helst innan det hinner gå för långt. Det går att få det bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om