Kommunstyrelsen kunde glädja sig åt en rad positiva siffror när den ekonomiska rapporten för Västerviks kommun till och med november presenterades i måndags.
Förra årets rekordunderskott ser inte ut att återupprepas. Tvärtom pekar prognoserna på ett överskott på i storleksordningen 40 miljoner kronor. Det är flera saker som gått kommunens väg:
Skatteintäkterna har blivit större i år än vad man räknat med. + 8 miljoner kronor.
Återbetalningen av försäkringspengar. + 36,9 miljoner kronor.
Större finansiella intäkter än budgeterat. + 8 miljoner kronor.
Det finns ytterligare en stor pluspost, men den får kommunen inte räkna med när man ska återställa tidigare års förluster. I år har det varit ovanligt många fastighetsförsäljningar, inte minst är det många tomträttsägare som valt att köpa loss sina tomter. Totalt har man fått in 20 miljoner kronor den vägen.
Från 2009 – 2011 har kommunen förluster på 99,6 miljoner kronor som man måste hämta hem de närmaste åren, enligt lag. 2012 ser man ut att kunna återställa runt 24 miljoner kronor. Dessutom fattade kommunstyrelsen ett beslut som innebär att skulden kan sänkas med ytterligare 13,7 miljoner kronor. Det handlar om en osäkerhet i redovisningen från förluståret 2011. Det handlar om turerna då VA-verksamheten fördes över från kommunen till Västervik Miljö- och Energi AB. Kommunen har anlitat en revisionsbyrå som kommit fram till att kommunen redovisade en för stor förlust. Tolkningen har betydelse så tillvida att det minskar det belopp som kommunen måste "spara ikapp" de närmaste åren.
Ett sorgebarn finns i prognosen för 2012. Själva verksamheterna i nämnderna har haft svårt att klara sin ekonomi. Samtliga nämnder utom miljö- och byggnadsnämnden visar underskott. Allra värst ser det ut för barn- och utbildningsnämnden. Kommunalrådet Harald Hjalmarsson är ändå optimistisk för 2013.
– Socialnämnden har kommit långt i sitt arbete, och barn- och utbildningsnämnden har fått ett tillskott. Med de strukturförändringar som det tagits beslut om så tror jag att barn- och utbildningsnämnden kan komma i balans.