För dyrt att skiljas: "Tuffa tider låser in människor"

Allt fler svenskar, framför allt kvinnor, tvingas av ekonomiska skäl att stanna kvar i sina relationer. Flera undersökningar vittnar om att många inte har råd att bryta sig loss. "Vi ser överlag att ekonomiskt tuffa tider låser in människor", säger psykogen Siri Helle.

"Kvinnors ekonomiska oro generellt är enormt hög. Den oron skulle jag ta på väldigt stort allvar", Camilla Wagner på Fredrika Bremer-förbundet.

"Kvinnors ekonomiska oro generellt är enormt hög. Den oron skulle jag ta på väldigt stort allvar", Camilla Wagner på Fredrika Bremer-förbundet.

Foto: MostPhotos

Ekonomi2024-01-09 18:00

Under 2023 har rapporterna duggat tätt om svårigheterna för framför allt kvinnor att bryta upp. Närmare tre av fem kvinnor är osäkra på om de kan leva ett gott liv om de separerar, lika många skulle inte ha råd med nuvarande bostad vid en skilsmässa och i landets 25 största kommuner skulle varken medianinkomstmannen eller -kvinnan med två barn ha råd att köpa en trea.

– Om man inte ens har råd att lämna en relation, antingen för att den är destruktiv eller för att man längtar ut, så lever vi inte ett fritt liv, säger Camilla Wagner på Fredrika Bremer-förbundet, som jobbar med jämställdhetsfrågor.

undefined
"Kvinnors ekonomiska oro generellt är enormt hög. Den oron skulle jag ta på väldigt stort allvar", Camilla Wagner på Fredrika Bremer-förbundet.

SBAB ser ingen ljusning i sikte den närmaste tiden på bostadsfronten.

– Det kan sannolikt påverka att människor väljer att stanna kvar i sina förhållanden, just för att det är svårt att få ihop det ekonomiskt. Det är så klart väldigt olyckligt, säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB.

Hon tipsar om att se till att göra en bodelning, och att tänka på att dit man flyttar inte behöver vara permanent.

– I stället för att köpa något som du sen kanske ångrar så är det kanske bra att landa lite i den nya familjesituationen innan man köper något, men det beror så klart mycket på förutsättningarna.

undefined
Enligt SBAB kan varken kvinnor eller män med medianlön och två barn köpa en trea i de 25 största kommunerna. Ett år tidigare kunde åtminstone männen köpa motsvarande lägenhet i sju av kommunerna.

En färsk undersökning från Fredrika Bremer-förbundet visar att många också får det tufft vid en separation. Sex av tio ensamstående kvinnor har behövt använda sparpengar för att klara löpande kostnader det senaste halvåret.

– Det faktum att man inte kommer att ha råd gör att man kanske inte lämnar en relation, säger Camilla Wagner.

Vad händer då om vi stannar ofrivilligt i en relation? I ett bra förhållande mår man bättre, lever längre och tar hand om sig själv bättre.

– I destruktiva förhållanden, när det finns mycket gräl och konflikter och man vantrivs, får man hälsoproblem. När man är med människor där man inte är trygg eller förstådd så spänner vi oss, får högt blodtryck. Det kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar på lång sikt, säger Siri Helle, psykolog och författare.

undefined
Närmare tre av fem kvinnor skulle inte ha råd med nuvarande bostad vid en skilsmässa.

Hon tycker att den som går i separationstankar men oroas över ekonomin bör fråga sig om det kanske kan fungera som separerad, även om man tvingas vända på slantarna.

– Man har bara ett liv, och då vill man gärna göra det bästa av det, och relationen är ofta en stor del av ens vardag, säger hon.

En dålig relation påminns man om hela tiden, medan man ofta vänjer sig vid levnadsstandarden, påpekar hon.

– Men sen är det klart att står det en så dyrt att man inte kommer att ha råd att gå till tandläkaren, då kanske det inte är värt det, säger hon.

undefined
Innan en separation bör paret prata igenom sin ekonomi och försöka ta ekonomiska beslut tillsammans.

Ett tips är att ta kontakt med kommunen, som kan erbjuda hjälp med både ekonomisk rådgivning och parterapi. Väljer man att stanna är tipset att göra det bästa av situationen, umgås med vänner, lägga tid på sina intressen.

– Att tanka kraft på andra håll än sin relation, säger hon.

Camilla Wagner tycker att det politiska intresset för frågan är ljummet. Fredrika Bremer-förbundet vill att barn- och bostadsbidrag räknas upp årligen för att inte urholkas, att det blir laglig rätt till heltid och vill se ett skattesystem som utjämnar inkomstskillnader mellan könen.

– Kvinnors ekonomiska oro generellt är enormt hög. Den oron skulle jag ta på väldigt stort allvar. Det kan ju knappast vara ett bra betyg för politiker när halva befolkningen är orolig.

Fakta: Inte råd med trea

Under 2023 har flera enkätundersökningar och rapporter presenterats som visat på de ekonomiska svårigheterna vid en separation.

Enligt SBAB kan varken kvinnor eller män med medianlön och två barn köpa en trea i de 25 största kommunerna. Ett år tidigare kunde åtminstone männen köpa motsvarande lägenhet i sju av kommunerna.

En undersökning av Kantar Public (1 200 tillfrågade, panel) på uppdrag av Fredrika Bremer-förbundet från början av året visade att 57 procent av kvinnorna inte skulle ha råd att bo kvar i sin nuvarande bostad vid en skilsmässa, jämfört med 45 procent 2021. Senare på året beställde förbundet en undersökning från samma bolag som visade att sex av tio ensamstående kvinnor behövt använda sparpengar, sälja grejer eller låna för att klara grundläggande utgifter det senaste sex månader.

Enligt en Ipsosundersökning (1 000 svar) beställd av Fundler var 58 procent av de tillfrågade kvinnorna osäkra på om man skulle ha råd att lämna sin relation och ändå leva ett gott liv, en ökning från året dessförinnan.


Fakta: Så bör du tänka ekonomiskt kring separation

Innan eventuell separation

+ Stå i eventuella bostadsköer.

+ Prata igenom er ekonomi, och ta ekonomiska beslut tillsammans.

+ Om ena parten går ner i arbetstid, är mer föräldraledig eller vabbar mer går det att föra över premiepensionsrätter för att kompensera. Det går också att ha ett enskilt sparande, skriven på personen det gäller.

Vid separation

+ Skriv bodelningsavtal (annars finns risk att det krävs i efterhand)

+ Boendet är oftast största kostnaden. Försök att inte låsa upp dig vid ett dyrt boende, tänk att det inte behöver vara permanent.

Efter separation

+ Starta om livet och ekonomin genom att göra en realistisk budget. Det är dyrt att vara ensamstående. Är det exempelvis möjligt att sälja en eventuell bil?

+ Se upp för snabblån, som kan bli dyra i längden.

+ Försök att ha en buffert, och se över möjligheterna till inkomstförsäkring, a-kassa och sjukförsäkring.

+ Kommuner har skyldighet att hjälpa skuldsatta att få överblick över sin ekonomi och ge praktiska råd. Men ofta kan de hjälpa även innan man blir skuldsatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!