– Det är en efterlängtad upphandling, sade kommunalrådet Tomas Kronståhl (S) i talarstolen på kommunfullmäktige.
Biogasbolaget har haft en trög start och gjort förluster under flera år. Under resans gång har det sagts att förutsättningarna kan förändras till det bättre den dag då delar av KLT:s trafik börjar gå på biogas.
Inför 2017 går KLT ut i en upphandling där meningen är att biogas ska börja användas. Men...
Leveranskraven kommer att stiga, och det kommer att behövas ett tankställe vid bussdepån i Västervik. Det betyder miljoninvesteringar för biogasbolaget. Uppskattningsvis tio miljoner kronor, sades det i debatten.
Moderaterna ville inte ge bemyndigande för bolaget att ge sig in i upphandlingen. Anledningen var att politikerna inte vet tillräckligt om vilka krav som kommer att ställas på bolaget om man vinner upphandlingen. Hur stora volymer måste bolaget kunna leverera? Finns det risk för ytterligare investeringar för att klara av de volymerna?
– Vi har förtroende för bolaget, men det känns fel som aktiv ägare och ge bemyndigandet, sade Harald Hjalmarsson (M) till VT efteråt.
Även om biogasbolaget inte skulle få vara med direkt i upphandlingen så skulle man kunna delta som en lokal partner till någon annan anbudsgivare.
Socialdemokraten Tomas Kronståhl säger till VT att han känner sig trygg med att bolaget inte tar på sig ett för stort åtagande.
– Som det ser ut nu så kommer man att lämna ett anbud tillsammans med Svensk Biogas (Ett bolag ägt av Tekniska Verken i Linköping. reds. anm.). De kan lösa situationen tillsammans, säger Kronståhl.