Väntar på 130 000 kycklingar

När 75-årige Lennart Östersten trappar ner så ska barnen Ellen och Henrik få en rättvis del av kakan. Det är en av anledningarna till att Sveriges största byggnad för kycklinguppfödning står klar på Forsby i Västra Ed.

Henrik och Lennart Östersten inne i en av fyra gigantiska hallar för uppfödning av kyckling på Forsby gård i Västra Ed. På fredag är det öppet hus.

Henrik och Lennart Östersten inne i en av fyra gigantiska hallar för uppfödning av kyckling på Forsby gård i Västra Ed. På fredag är det öppet hus.

Foto: Hans Brandin

Ekonomi, näringsliv & finans2011-10-05 00:00

Sedan över 40 år driver Lennart Östersten Hornsberg. Dessutom har han köpt Wäranäs tre mil söder om Kalmar där det finns en kycklinguppfödning av precis samma omfattning som den blivande på Forsby.

- Wäranäs ska Ellen ta över nu och då måste Henrik får samma förutsättningar, säger Lennart Östersten.

Östersten köpte Vindö gård vid Skeppsgården. Strax efter blev Forsby till salu, den låg närmare Fogelvik så då köptes den också och nu ska Vindö säljas.

- Vi funderade fram och tillbaka vad vi skulle satsa på för Forsby, säger Lennart Östersten. Det blev samma som på Wäranäs.

I dag finns en nybyggd huskropp med fyra produktionshallar om 2 000 kvadratmeter vardera. Där ryms mellan 130 000 och 160 000 kycklingar, beroende på slutvikt.

I början av november kommer de första kycklingarna att sättas in. De kommer helt nykläckta från ett kläckeri i Väderstad. Inne i hallarna är det då 35 grader varmt och golvet är täckt av torvströ med kutterspån. Sedan sänks temperaturen en halv grad per dag under 20 dagar. Men det är lika varmt inne i hallarna eftersom kycklingarna själva alstrar mer värme vartefter de växer.

- Innan kycklingarna kommer ska vi tvätta allt och desinficera, sedan kommer bara personal med speciella kläder in. Vi har en klädsluss där de som går in också måste tvätta händer och ansikte i sprit.

Hela miljön för kycklingarna styrs elektroniskt. Ljus, värme, mat och vatten. På runt 35 dagar når kycklingarna sin idealvikt och då hämtas de för slakt i Valla, Östergötland.

- Vi började med att förhandla om kontrakt med Kronfågel (som ägs av Lantmännen). När den förhandlingen var klar så sökte vi bygglov och miljöprövning, en ganska krävande process och därefter gällde det att hitta byggare.

Investeringen ligger på 32,5 miljoner och ska betala sig på 15 år. Tillsammans med en byggnad i Katrineholm är det landets största för kycklinguppfödning. Men det finns uppfödare som har betydligt större sammanlagd produktionsyta.

Fågel i siffror 2010

Konsumtionen av fågelkött ökade under 2010 med 5,5 procent (jämfört med 2009) till 171 200 ton. Det motsvarar en konsumtion på 18,2 kilo per person, vilket är en ökning av per capita konsumtionen med 4,6 procent jämfört med 2009.

Konsumtionen av fågel har fördubblats i Sverige under de senaste tio åren men den ligger fortfarande under genomsnittet i EU. I EU låg genomsnittet av konsumtionen av fågelkött 2009 på 23,1 kilo per person.

Under 2010 producerades 121 400 ton svenskt fågelkött. Det är en ökning med 7 procent, jämfört med året innan. Produktionen av svensk kyckling ökade under 2010 med 6,8 procent, till totalt 78,5 miljoner kycklingar. 2010 års medelvikt på kyckling var 1 908 gram inom branschen, vilket är oförändrat jämfört med år 2009.

Källa: Jordbruksverket, Livsmedelsverket, SCB och Svensk Fågel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!