Presshärdning fyller tomrum i Överum

Kompetens

Dan Somlin samtalar med Christoffer Johansson som slutmonterar vältringar på fabriken i Överum.

Dan Somlin samtalar med Christoffer Johansson som slutmonterar vältringar på fabriken i Överum.

Foto: Hans Brandin

Ekonomi, näringsliv & finans2012-05-28 00:00

Ny vd för SPH i Överum är Dan Somlin, tidigare vd för ventilationsföretaget Bröderna Rasch i Motala.

- Jag är faktiskt född i Västervik och har tillbringat många somrar där, säger Dan Somlin.

- Det är spännande att få leda företaget i en så positiv fas, vi står inför en lång rad av investeringar på alla plan.

- Sedan 1 maj har vi tillgång till Elitfönsters gamla lokaler och vi kommer att fylla upp dem och gå från 2 400 till 8 900 kvadratmeter. Först måste vi spätta upp golvet och gjuta ett nytt industrigolv. Sedan ska produktionen successivt öka.

SPH söker efter en produktionstekniker och en automationsingenjör och kommer att söka efter fler medarbetare allt eftersom volymen ökar. Just nu körs tre-skift och det räcker knappt.

- Vår ägare Väderstad Verket kommer att lägga mer produktion hos oss, säger Dan Somlin. Moderbolaget förväntar sig en tillväxt på 15 procent varje år de närmaste åren och det ger oss mer arbete - dels för nyproduktionen, dels genom att fler slitdelar förbrukas av kunderna.

Företaget i Överum satsar hårt på kvalitet- och miljösäkring och håller som bäst på att bygga upp ett system för service och underhåll av maskiner och lokaler. Personalen ska fortbildas internt inom programmeringsteknik för robot och lasermaskiner.

- Personalen är basen i vår verksamhet, säger Dan Somlin. Våra anställdas kompetens är en avgörande faktor för att produktionen blir kvar i Överum. En annan är ägarnas inställning. Fyra syskon äger Väderstad Verken som ligger i Väderstad, ort som är mindre än Överum. Ägarna månar om de små orterna eftersom de vet hur mycket en stabil arbetsgivare kan betyda för ortens överlevnad.

Niilas Lundman lackar vältringar, lackeringen kommer att moderniseras radikalt.
Niilas Lundman lackar vältringar, lackeringen kommer att moderniseras radikalt.
Svensk Presshärdning

SPH är sedan hösten 2011 ett helägt dotterbolag till Väderstads Verken AB. Svensk Presshärdning startades år 2000 av Magnus Johansson, som fortfarande anlitas som konsult. SPH är en högautomatiserad produktionsanläggning som breder ut sig över 2 400 kvadratmeters produktionsyta och 150 kvadratmeter kontor.

Huvudprodukterna är härdade detaljer till jordbruksmaskiner, som så- och harvtallrikar. Företaget är en av Nordens största förbrukare av Borstål, förra året bearbetades 4 700 ton. SPH har en egen utvecklingsavdelning för konstruktion av verktyg och styrsystem till den egna produktionen . All programmering och allt underhåll av robotar och annan sofistikerad utrustning sköts av företagets egen personal.

SPH har 40 anställda och omsätter 120 miljoner. Väderstads Verken omsätter två miljarder och räknar med en 15 procentig ökning de närmaste åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!