Guld och brons till företag i Loftahammar

Wadstens kött och chark som nyligen flyttat till Loftahammar deltog för första gången i Chark-SM. Det gick jättebra. Wadstens kammade hem två guld- och två bronsmedaljer.

Andreas Wadsten, Wadstens kött och chark, Loftahammar har en flatrökt skinka under ena armen och en spickekorv i högsta hugg. De här två produkterna fick prestigfyllda guldmedaljer på Chark-SM i Göteborg.Foto: Hans Brandin

Andreas Wadsten, Wadstens kött och chark, Loftahammar har en flatrökt skinka under ena armen och en spickekorv i högsta hugg. De här två produkterna fick prestigfyllda guldmedaljer på Chark-SM i Göteborg.Foto: Hans Brandin

Foto: Hans Brandin

Ekonomi, näringsliv & finans2010-11-04 00:00
Tävlingen genomfördes i Eriksbergshallen i Göteborg och består av 16 produktklasser. Fokus ligger helt på produktkvalitet. Produkternas kvalitet bedöms av en jury bestående av produktkunniga representanter för köttbranschen, handel och konsumenter.Bedömningen görs under tre dagar, cirka två veckor före evenemanget utan att juryn har någon vetskap eller information om vem som har producerat vad. För själva bedömningen används ett schema som har sitt ursprung i motsvarande tyska kvalitetstävlingar.Helt felfria produkter belönas med guldmedalj. Minsta fel eller avvikelse ger silver eller brons. Samtliga medaljerade produkter är av mycket hög kvalitet. I varje klass utses en svensk mästare bland de guldmedaljerade produkterna. Sammanlagt deltog 140 företag från hela landet.- Vi tävlade i fyra klasser och fick medalj i samtliga, säger Andreas Wadsten. Det är ett kvitto på att vi gör bra produkter och kan ha en avgörande betydelse för vår utveckling. Guldmedaljer smäller högt.Wadstens tävlade i hela rökta köttprodukter och fick guld för sin flatrökta skinka, en produkt som för övrigt går väldigt bra på lyxhotellen i Stockholm. Den andra guldmedaljen kom i klass kallrökta korvar, där fick Wadstens utmärkelsen för sin spickekorv. Bronsmedaljerna fick de för kryddiga isterband och tjeckisk bratwurst. Familjen Wadsten, Thommy och Inger samt sonen Andreas drev tidigare en stor charkfabrik i Linköping. De ville lugna ner tempot och starta ett litet charkuteri och arbeta med närproducerade råvaror.- Vi flyttade till Smultronboda i Stora Björka, berättar Andreas Wadsten. Men det blev för litet ganska snabbt. Det är svårt att vara väldigt liten, vår ambition är att ha en personal på fyra, fem anställda och då måste vi omsätta sju eller åtta miljoner kronor. Det svängrummet fanns inte i Smultronboda. - Istället finns vi nu i en nedlagd charkfabrik i Loftahammar. Här har vi lokaler som är anpassade för vår verksamhet och vi har plats för att expandera så där lagom mycket som vi vill.- Våra produkter levereras till butiker i vårt närområde och till ett par större grossister. Medaljerna är en sporre för oss eftersom bedömningen är stenhård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!