Fel momsstämpel från krogar

Det fuskas med restaurangmomsen, in i det sista. Men det är något som krögarna inte så gärna vill erkänna. - Det är väldigt lätt att det blir fel, säger en restaurangägare i Västervik.

Lägre momssatsen på tolv procent instämplad, trots att maten serverades inne på restaurangen. Foto: Anders Steiner

Lägre momssatsen på tolv procent instämplad, trots att maten serverades inne på restaurangen. Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Ekonomi, näringsliv & finans2011-12-16 00:00

Västerviks-Tidningen har under en period samlat in kvitton från dagens lunch på merparten av restaurangerna i Västervik. Så länge man sitter i restaurangen och äter ska momssatsen vara 25 procent. Tar du med dig maten är momsen tolv procent. Den restaurang som slår in "take-away-momsen" fast du äter inomhus lurar staten på sju-åtta kronor på en lunch som kostar runt 80 kronor.

VT hittade felaktigt stämplade kvitton från tre av restaurangerna. Slarv eller medveten handling? Det kan vara bägge delarna.

- Det är beklagligt om det har hänt hos oss, säger en av restaurangägarna som VT talat med.

- Vi har aldrig satt det i system att lämna fel momssats. Men vi har många lunchgäster och det är lätt hänt att personalen stämplar fel. Å andra sidan kan det också bli tvärt om, att mat som hämtas stämplas med den högre momssatsen.

Sett på hela året jämnar det ut sig, menar krögaren, som tycker det är jätteskönt att bli av med de dubbla momssatserna.

- Nu kan vi satsa på att utveckla verksamheten med fler anställda, säger han.

Ni som köper mat på McDonalds eller andra snabbmatsrestauranger har säkert märkt att personalen frågar om du ska äta inne eller ta med dig maten. Sedan slås den rätta momssatsen in. VT har inte hittat några felaktiga kvitton där.

Skatteverket har märkt att fusket med momssatserna ökade när den nya kassaregisterlagen infördes. Då blev det svårare att fuska på annat sätt. Man tror också att folk blivit mer medvetna och tittar mer på kvittona, särskilt efter den kvittokampanj som har körts i media.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!