Videon är inte längre tillgänglig
Kycklinguppfödning
Det är onekligen ett annorlunda uppdrag att ge sig in i det nybyggda kycklingstallet. De hygieniska föreskrifterna är mycket hårda. Man måste passera en sluss och lämna sina skor på utsidan. Inne i första avdelningen åker ytterkläderna av och händerna måste tvättas noga och sköljas i spritlösning.
Sedan får man krypa in i en overall och ta låneskor på fötterna. Först därefter kommer man ut i den korridor som förbinder anläggningens fyra lika stora avdelningar. Det blir genast mycket varmare, men det är bara en liten försmak.
Där kycklingarna föds upp är temperaturen över 35 grader och det är mycket varmt när man går i en overall med huva på.
- Vartefter som kycklingarna växer så sänks temperaturen, berättar Henrik Östergård, som driver uppfödningen. De små kycklingarna måste ha en hög och jämt temperatur.
I varje avdelning finns 32 000 små gula kycklingar. På 37 dagar ska de växa upp till "jumbo-kycklingar" och väga exakt 2 325 gram. Kunden, Kronfågel, beställer olika viktklasser. En "vanlig" kyckling väger under två kilo och blir snabbare fullvuxen.
Det är svårt att föreställa sig att de små gula dunbollarna ska bli fullvuxna på bara en dryg månad.
Henrik Östergren går sakta och mycket försiktigt genom avdelningen. Kycklingarna springer undan i vågrörelser trots att han tassar riktigt långsamt. De har gott om plats även när de nått full vikt.
Automater med foder och vatten hänger ner från taket och höjs i takt med att djuren växer. Efter 87 dygn hämtas de av en bil, packas i lådor med 32 kycklingar i varje.
Än så länge är ljudet från kycklingarna inte särskilt högt. De piper hela tiden, men det hörs inte så mycket. När de stora fläktarna drar igång, och det sker med korta intervaller, så överröstas kycklingarna.
Om en månad är ljudet förmodligen mycket högre. Då är den tropiska hettan borta, men än så länge finns den där och driver på längtan att slita av sig overallen och komma ut i friska luften.