En miljon kycklingar föds upp på Forsby

För en vecka sedan kom första omgången kycklingar till den nybyggda anläggningen i Forsby, Västra Ed. 128 000 kycklingar ska bli 2,3 kilo tyngre på en dryg månad.

Henrik Östersten, Forsby, håller upp två av ofattbara 128 000 kycklingar som just nu växer så det knakar. Foto: Hans Brandin

Henrik Östersten, Forsby, håller upp två av ofattbara 128 000 kycklingar som just nu växer så det knakar. Foto: Hans Brandin

Foto: Hans Brandin

Ekonomi, näringsliv & finans2011-11-10 00:00

Videon är inte längre tillgänglig

Kycklinguppfödning

Det är onekligen ett annorlunda uppdrag att ge sig in i det nybyggda kycklingstallet. De hygieniska föreskrifterna är mycket hårda. Man måste passera en sluss och lämna sina skor på utsidan. Inne i första avdelningen åker ytterkläderna av och händerna måste tvättas noga och sköljas i spritlösning.

Sedan får man krypa in i en overall och ta låneskor på fötterna. Först därefter kommer man ut i den korridor som förbinder anläggningens fyra lika stora avdelningar. Det blir genast mycket varmare, men det är bara en liten försmak.

Där kycklingarna föds upp är temperaturen över 35 grader och det är mycket varmt när man går i en overall med huva på.

- Vartefter som kycklingarna växer så sänks temperaturen, berättar Henrik Östergård, som driver uppfödningen. De små kycklingarna måste ha en hög och jämt temperatur.

I varje avdelning finns 32 000 små gula kycklingar. På 37 dagar ska de växa upp till "jumbo-kycklingar" och väga exakt 2 325 gram. Kunden, Kronfågel, beställer olika viktklasser. En "vanlig" kyckling väger under två kilo och blir snabbare fullvuxen.

Det är svårt att föreställa sig att de små gula dunbollarna ska bli fullvuxna på bara en dryg månad.

Henrik Östergren går sakta och mycket försiktigt genom avdelningen. Kycklingarna springer undan i vågrörelser trots att han tassar riktigt långsamt. De har gott om plats även när de nått full vikt.

Automater med foder och vatten hänger ner från taket och höjs i takt med att djuren växer. Efter 87 dygn hämtas de av en bil, packas i lådor med 32 kycklingar i varje.

Än så länge är ljudet från kycklingarna inte särskilt högt. De piper hela tiden, men det hörs inte så mycket. När de stora fläktarna drar igång, och det sker med korta intervaller, så överröstas kycklingarna.

Om en månad är ljudet förmodligen mycket högre. Då är den tropiska hettan borta, men än så länge finns den där och driver på längtan att slita av sig overallen och komma ut i friska luften.

Fågel i siffror 2010

Konsumtionen av fågelkött ökade under 2010 med 5,5 procent (jämfört med 2009) till 171 200 ton. Det motsvarar en konsumtion på 18,2 kilo per person, vilket är en ökning av per capita konsumtionen med 4,6 procent jämfört med 2009.

Konsumtionen av fågel har fördubblats i Sverige under de senaste tio åren men den ligger fortfarande under genomsnittet i EU. I EU låg genomsnittet av konsumtionen av fågelkött 2009 på 23,1 kilo per person.

Under 2010 producerades 121 400 ton svenskt fågelkött. Det är en ökning med 7 procent, jämfört med året innan.

Produktionen av svensk kyckling ökade under 2010 med 6,8 procent, till totalt 78,5 miljoner kycklingar.

2010 års medelvikt på kyckling var 1 908 gram inom branschen, vilket är oförändrat jämfört med år 2009.

Källa: Jordbruksverket, Livsmedelsverket, SCB och Svensk Fågel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!