Andra bullar i Loftahammar

Nattsvart i ekonomin, varsel och konkurs. Men för bullproducerande Findus Wienerbagarn i Loftahammar är det goda tider. Folk köper bullar som aldrig förr.

Foto:

Ekonomi, näringsliv & finans2009-04-10 15:49
Åker du till Loftahammar och frågar efter vägen till Findus, är det mycket möjligt att du möts av frågande ögon. I folkmun är den skogsnära anläggningen fortfarande hem till Wienerbagarn, även om Findus tog över rodret 1973, sju år efter att fabriken startades.Men bakverken är viktiga för Loftahammar. Findus Wienerbagarn är, med sina 69 anställda, bygdens största arbetsgivare. Orten är också viktig för företaget.- Eftersom Loftahammar är en liten ort bryr sig folk om företaget. Ska vi satsa ska vi göra det här, säger anläggningens platschef Klas Steensrum. Och satsar gör man. Sedan i februari har fem personer anställts, förvisso tidsbegränsat, men ändå, och i år gör företaget investeringar på nio miljoner kronor. Pengarna kommer bland annat att användas till inköp av en ny ugn. I dag går produktionen för högtryck. Drygt 20 000 bullar per timme färdas de 200 meterna i anläggningen, från deg till infrysning. Men det är knappt att antalet räcker. Försäljningen av bullar har ökat i volym varje år. Folket vill ha bullar, finanskris eller ej.- Försäljningen till storkök har minskat efter finanskrisen, men bullförsäljningen ökar stadigt. I år satsar vi på att överträffa fjolåret och producera 4 000 ton.Av bullar och andra godsaker.Produktionen pågår från klockan åtta på söndagskvällen till samma tid på fredagen. - Vi kanske måste arbeta ännu mer, även fast vi effektiviserat produktionen och bakar bullar snabbare. I anläggningen blandas deg i stora byttor. Bakningen sker på samma sätt som i konsumenternas egna kök, även om det är i större skala. Degen mixas, kavlas ut, delas, bakas, och fryses ned. - Vårt mål är att göra hembakta bullar, säger Klas Steensrum, som ser det som en kvalitetsstämpel. Det finns nackdelar med att vara belägen i Loftahammar. Exempelvis är vägen lång till Findus centrallager i Helsingborg.- Men det finns ingen fara för fabrikens existens i Loftahammar, säger Klas Steensrum.Han uppger att medelåldern på företaget är hög och de anställda har genom åren arbetat till sig stor kompetens, kompetens som är svår att flytta på. Hemlighetsmakeriet i själva produktionen är stor. VT får inte fotografera alla delar i processen. Om det finns någon hemlig ingrediens i Wienerbagarns bullar får vara osagt.- Jag tror att vår framgång beror på att vi har fått vara med och påverka vilka produkter vi tillverkar, säger Klas Steensrum.De anställda lär få möjlighet att motionera smaklökarna i fikarummet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!