– En av förklaringarna varför produktionen minskar är att regelverket runt ekologisk produktion är så pass omfattande och till slut tröttnar lantbrukarna, säger Håkan Lundgren, vice ordförande i LRF Sydost, och som själv driver Heda Gård utanför Gamleby.
– Om man har ekologisk produktion så måste man släppa ut djuren på vintern och det har varit tufft för många av lantbrukarna.
I sammanställning från Jordbruksverket konstateras det att nästan var femte nötkreatur, 19 procent, var ekologiskt 2014.
Totalt har kor som föds och hanteras enligt regelverket för att räknas som ekologiska minskat.
– En annan förklaring är att vi har lantbrukare som slutar helt och hållet samt att ny ren produktion är i princip noll, säger Håkan.
– Arla har förstärkt ekotillägget och intresset för andra ekologiska varor ökar, så det går inte hand i hand. Tyvärr är prisskillnaden mellan ekologiskt och konventionellt i butik alldeles för liten för att det ska bli intressant för konsumenten.
2013 fanns det i Kalmar län 1 934 kor för mjölkproduktion som räknades som ekologiska. Under 2014 hade siffran minskat till 1 691 stycken.
Även antalet företag med ekologiska kor har också minskat, från 589 till 548 i hela riket. 2012 fanns det 605 företag, som är toppnoteringen.
Kalmar län är klart sämst i Sverige när det gäller hur många kor som mjölkas och räknas som ekologiska. Det är färre fem procent.
– Vi har rätt så många stora gårdar med konventionell produktion i länet och det gör att siffran blir så pass låg som den är, konstaterar Håkan Lundgren.