Försäljningen av ekologiska produkter ökar stadigt i Sverige. En stor del av efterfrågan täcks med ökad import, då alla varor inte kan produceras i Sverige, men när det gäller ägg har också den inhemska produktionen ökat.
Enligt statistik från branschorganisationen Svenska Ägg tillkom det under 2014 cirka 200000 hönsplatser i den ekologiska produktionen av ägg, en ökning med 25 procent.
Jämfört med slutet av 80-talet är uppgången dramatisk. Då fanns bara cirka 4000 ekologiska hönor i hela landet. Antalet i dag på cirka en miljon innebär att ungefär 15 procent av alla hönor i Sverige är ekologiska.
Jämfört med vanliga höns har ekologiska hönor mer utrymme och möjlighet att vara ute samt äter ekologiskt foder.
Innehållet i själva äggen är dock i princip det samma som i den konventionella produktionen.
Den kraftiga produktionsökningen gör att producenterna nu tror att den svenska marknaden är mättad. Däremot kan exporten till exempelvis Tyskland och Danmark, som har brist på ekoägg, komma att öka.
Alla ägg som sälja i Sverige, förutom de som säljs direkt på gårdar, är märkta med en kod. Om den första siffran är en nolla innebär det att ägget är ekologiskt.
Står det SE efter nollan är ägget värpt i Sverige. Så gott som alla ekologiska ägg som säljs är producerade i Sverige.
Det absolut vanligaste är dock fortfarande konventionellt producerade ägg. Nästan två tredjedelar av alla ägg kommer från höns som äter vanligt foder och får gå fritt inomhus.