Försämrat världsläge drabbar fågellivet lokalt

Östra Eknö kommer inte att märkas ut som särskilt svallkänsligt område av Försvarsmakten. Det innebär att man kommer att fortsätta genomföra övningar i höga hastigheter inomskärs – även under häckningsperioden.

I början av juni passerade en av marinens Visbykorvetter Östra Eknö i en så hög hastighet att kobbar och skär sköljdes rena på liv av svallvågen.

I början av juni passerade en av marinens Visbykorvetter Östra Eknö i en så hög hastighet att kobbar och skär sköljdes rena på liv av svallvågen.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Eknö2021-09-06 06:00

Det förklarar Jimmie Adamsson, kapten och kommunikatör vid Försvarsmakten, sjöstridsflottiljen.

Det var tidigt i somras som vi berättade att en av marinens Visbykorvetter den 8 juni passerat Östra Eknö i en så hög hastighet att kobbar och skär sköljdes rena av svallvågarna. 

Fågelbon med ägg och ungar spolades bort.

Fiskaren Jens Martinsson bevittnade händelsen och kunde se hur fågelkolonin Tjärhällen söder om Eknö, helt översköljdes av vågen.

– Hur fort de körde är svårt att bedöma, men de körde hårt och det var en fruktansvärd svallvåg som sköljde över varenda häll och sopade precis rent. Jag tycker att det är oansvarigt när fåglarna har ägg och småungar. Efteråt fanns ju inte ett livstecken kvar, sade han i samband med händelsen.

Och enligt skärgårdsbon Per Hälleblad, som uppmärksammade oss på händelsen är den inte unik.

– Det här upprepar sig årligen.

Försvarsmaktens Jimmie Adamsson förklarade att vissa platser i skärgården är utmärkta som svallkänsligt område, vilket då informeras om i navigeringssystemet i god tid, så att besättningen hinner sakta in. 

Men i det aktuella området fanns inte någon fartbegränsning. Dock meddelade han att man från försvarets sida avsåg att titta på det, för att se om det eventuellt för framtiden skulle märkas ut som svallkänsligt.

Nu är det gjort och det blir alltså ingen ny märkning av Östra Eknö som svallkänsligt område.

– Vid varje större övning genomförs ett omfattande arbete i hur vi ska undvika att skada exempelvis växt-, djurliv eller allmänheten, säger Jimmie Adamsson.

– Samtidigt har omvärldsläget försämrats och vi har ett tydligt uppdrag från riksdag och regering att öva oss i att skydda Sverige mot ett angrepp. Då måste vi kunna öva året om och dygnet runt i våra skärgårdar som också utgör vårt skydd. Fartyget i den aktuella händelsen framfördes i allmän farled där det inte är någon fartbegränsning. Vi följde alltså de regler och bestämmelser som finns.

Enligt Adamsson rör sig svallvågor från ett fartyg stora sträckor innan de försvinner, vilket betyder att även öar och skär långt borta påverkas.

– Det skulle vara svårt att avgränsa exakt hur långt svallen påverkar öar, och området som vi skulle behöva ta hänsyn till blir så omfattande och svåröverblickbart att det skulle bli svårt att öva överhuvudtaget, säger han.

Karta: Östra Eknö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!