Västra Eds kyrkoruin ska få ytterligare vård

Förra året inleddes upprustningen av Västra Eds kyrkoruin, ett arbete som ska fortsätta i år. Men det formella beslutet är inte taget än.

Jan Westergren från länsmuseet fanns på plats vid restaureringen i somras.

Jan Westergren från länsmuseet fanns på plats vid restaureringen i somras.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Edsbruk2020-02-23 21:30

I augusti förra året berättade vi att det för upprustningens första etapp fanns avsatt 550 000 kronor, och att planen var att fortsätta med en andra etapp året därpå.

Birthe Pedersen Sieurin är byggnadsantikvarie på länsstyrelsens kulturmiljöenhet. Hon uppger att de inte är klara med den interna fördelningen än. Därför är inga beslut fattade.

– Vår avsikt är dock att fortsätta med Västra Ed.  

Vissa åtgärder gjordes på ruinen under åren 2016 och 2017, men förra året var det en mer omfattande restaurering som inleddes. Ny fog tillsattes, där den gamla lossnat, och vissa delar av ruinen förstärktes med hjälp av långa plattjärn.

I samband med den här restaureringen passade man på att ta borrprov från en stock i korgaveln, uppe i hörnet. Den skickades sedan iväg för dendrokronologisk undersökning i Lund, men det gick inte att slå fast med säkerhet vilket år som trädet var fällt. Det var antingen år 1227 eller 1542.

Jan Westergren är byggnadsantikvarie på länsmuseet. Han berättar att det nuvarande koret i kyrkoruinen sägs vara från 1300-talet, vilket alltså inte stämmer med svaret från borrprovet.

– Antingen skulle det vara hundra år äldre eller flera hundra år yngre.

Undersökningen handlar om att hitta ett mönster i årsringarna.

– Man får fram serier, som kan jämföras med olika tider, och de två serier som stämde bäst var dessa.

Ett alternativ är att det första årtalet ändå är korrekt och att en gammal stock använts vid kyrkobygget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!