Inledningen av intervjun med Harald Hjalmarsson blir lite av en lovsång till det svenska politiska systemet.
Harald Hjalmarsson ryckte in som ersättare riksdagen för Jan R Andersson, som gick ut på pappaledighet, lagom till att coronakrisen blåste upp på allvar. Det blev en vår där riksdagen fick ändra sitt arbetssätt. I kammaren bantades antalet ledamöter ner till ett minimum. Som riksdagsman fick man vara beredd att rycka in på andra utskottsmöten än de vanliga, för att täcka upp för riksdagskollegor som var i riksgrupperna. Under våren kom det nya ändringsbudgetar slag i slag.
Harald Hjalmarsson berättar om intensiva möten, och snabba ryck.
– Jag tror att det här är en period som historikerna kommer att forska mycket i.
Han berömmer regeringen för handlingskraft i inledningsskedet, även om han också berättar hur han tidigt fick signaler om lånepaketen till näringslivet inte fick avsedd effekt. Tjänstemannakåren, både de politiskt tillsatta och de övriga, får massor av beröm.
– Det är högt utbildade, väldigt kunniga människor som vi utomstående inte ser så mycket av.
Nu är tiden i riksdagen avslutad, och det är återgång till kommunpolitiken i Västervik som gäller:
– Jag ska inte sticka under stol med att gärna fortsatt. Jag tror aldrig att jag har lärt mig så mycket under så kort tid.
Som kommunpolitiker har Harald Hjalmarsson ständigt återkommit till Västerviks bristande infrastruktur. När han ryckte in i riksdagen tidigare i våras sade han att han hoppades kunna lyfta de frågorna. Det blev en fråga till infrastrukturministern Tomas Eneroth. Svaret var undvikande.
Är du mer eller mindre optimistisk i de här frågorna nu?
– Jag är i vart fall ännu mer engagerad, säger han.
Han säger att han tycker att han ser att den statliga nivån skapar oenighet lokalt. Här debatteras om man borde investera i riksväg 35 eller satsa på Tjustbanan.
– Det borde vara rimligt med både en säker vägförbindelse och en järnväg som man kan pendla till Linköping med.
Hjalmarsson nämner några besked som varit negativa för kommunen och länet: Upprustningen av stambanan mellan Linköping och Norrköping har skjutits upp tidsmässigt, liksom en ny dragning av E22 utanför Söderköping.
– En förbifart i Söderköping är viktig för hela Kalmar län.
Även i Västerviks kommun har coronaviruset satt dagordningen för politiken. Harald Hjalmarsson tror att det kommer att förbli så i höst.
– Jag har pratat med många företagare. Vissa har kunnat ställa om, och det finns de som är starkare än när krisen började, men många är oroliga inför hösten.
Hjalmarsson tror att det kommer att krävas insatser från alla nivåer för att hjälpa utsatta företag: Riksdag, region och kommun. Han tror också att kommunen behöver fundera vilka omställningar i samhället krisen kommer att leda till, och hur det kan påverka det lokala näringslivet.
Som en andra punkt tar han upp VT:s artikelserie om narkotikamissbruket. Han menar att det finns psykosociala samband. Coronakrisen kan fördjupa de problemen.
En tredje fråga är tillståndet hos den kommunanställda personalen. Det är många yrkesgrupper som dragit ett tungt lass under våren.
– Där skulle vi behöva sätta oss ner med facken och gå igenom läget.
Till sist: Om två år är det val. Är det riksdagen som hägrar?
– Det har varit väldigt stimulerande, och går det så gör jag det gärna igen.