Det var efter ett reportage från Edsbruk för några veckor sedan som vi fick ett mejl. Det fanns mer att skriva om orten.
Personen, som vill vara anonym av säkerhetsskäl, skrev att Edsbruk har blivit mer otryggt den senaste tiden.
Under några år tog orten emot många nyanlända som fyllde upp tomma bostäder, förskolan och skolan.
Nu är läget ett annat. Under året har många invandrarfamiljer flyttat från Edsbruk till Västervik och andra större orter.
Problemet, enligt några boende som vi talat med, är att när lägenheter blivit tomma så har det istället flyttat in stökiga personer som haft svårt att hitta bostad på annat håll.
– Än så länge har det inte hänt något allvarligt, men det känns otryggt. Vi ser hur de bråkar med varandra, och hur de gett sig på varandras bilar, säger en person.
I höstas hölls ett möte mellan lokalbefolkning, Västerviks kommun och polisen.
Har Edsbruk blivit otryggare?
– Edsbruk har inte någon markant höjd brottsbild, säger Victor Haglind, kommunpolis i Västervik.
Däremot bestämde sig polisen för att öka sin närvaro i Edsbruk och i övriga norra kommunen efter mötet.
– Vi såg att det fanns en problematik med otrygghet. Man talade om vårdlös bilkörning, och gick med okopplade hundar. Vi måste ta trygghetsfrågorna på allvar.
Under hösten och vintern har polisen gjort täta besök i Edsbruk för att markera närvaro. Victor Haglind tror att besöken kan ha haft en dämpande effekt.
– Besöken kan innebära att vi stannar till och pratar med folk, eller att vi gör trafikkontroller.
Statistiken över antalet polisanmälningar ger inte stöd för någon allmän ökning av brotten i Edsbruk. Under 2019 ökade narkotikabrotten och våldsbrotten. Däremot sjönk andra brottstyper som stölder och skadegörelse.
Victor Haglind säger att ibland kan det uppstå problem på mindre orter. Personer som har svårt att få bostad på annat håll har lättare att få det på landsbygden.
Hur ser hyresvärdarna i Edsbruk på problemen?
– Vi har haft problem längre tillbaka, men nu vill jag säga att det är bra. Vi är strikta med vilka vi tar in. Vi gör kontroller via UC och Kronofogden, säger Helena Karlsson på Vikens Husvärd.
Wolter Stackelberg som driver fastighetsbolaget Edecta säger att även om han försöker bilda sig en uppfattning om hyresgästerna i förväg så kan det uppstå problem:
– Då tar det tid om man vill få bort en hyresgäst. Speciellt för en liten hyresvärd är det resurskrävande.
Kommunala Bostadsbolaget har inte några lägenheter kvar i Edsbruk sedan länge. Istället är det några jämförelsevis små privata värdar som bedriver verksamhet på orten.
Både Vikens Husvärd och Edecta hävdar dock att marknadsläget fortfarande är bra.
– Just nu har vi faktiskt inte något att erbjuda för den som söker bostad. De tomma lägenheter vi har använder vi som evakueringslägenheter i samband med en reparation, säger Helena Karlsson på Vikens Fastigheter.
– Det råder fortfarande bostadsbrist i Sverige, säger Wolter Stackelberg, som menar att Edsbruk inte är mer utsatt än andra orter:
– Jag tror att man kan se samma problem på andra små orter i kommunen.
Han tycker att man ska fundera på Bostadsbolagets roll. Borde inte de mindre orterna i kommunen vara en del av ett allmännyttigt bolags uppgift likaväl som att bygga nytt i centralorten?