Västra Eds intresse- och idrottsförening har just nu ett helt gäng kvinnor som ser till att det finns roliga evenemang att gå på.
En av dem är ordföranden Maria Lundahl, som brinner för att skapa mötesplatser i samhället. När hon tillträdde som ordförande för ungefär ett och ett halvt år sedan, gjorde pandemin att de flesta aktiviteter fick ställas in.
Men nu hoppas hon och de andra i föreningen att det ska gå att mötas inne igen. En ny grej som de då ska prova är pysselkvällar med handarbete. Vid tre tillfällen under hösten – den 10 oktober, 14 november och 12 december – kan alla som vill komma till Bruksgården och pyssla, eller vad de nu vill göra.
– Det vore väldigt kul om det blev blandade åldrar. Jag hoppas att sticktanterna från Helgenäs kommer, för jag vill lära mig sticka, säger Sara Claesson, aktiv i föreningen sedan ungefär tio år tillbaka.
Det har successivt blivit allt fler yngre kvinnor som sitter i styrelsen och fixar aktiviteter, men Maria Lundahl betonar att det inte är något krav att ta styrelseuppdrag, om man har en idé.
– Vi välkomnar alltid förslag utifrån. Om man inte vill sitta i styrelsen, kan man ändå ha ett projekt man vill göra. Så var det med discgolfen, som är en sektion inom föreningen nu.
En annan ny aktivitet i föreningens regi framöver är den barnbasar som anordnas i Bruksgården den 1 oktober. Där kan man sälja och köpa kläder, leksaker och annat för barn i alla åldrar.
– Jag var en gång på barnbasar i Västervik, och då tänkte jag: varför inte i Edsbruk? säger Sara.
Den 30 oktober blir det återigen spökvandring runt åsen, en tradition som föddes under pandemin.
Förutom Sara och Maria, är Johanna Nilsson, Lena Karlsson och Emma Nilsson starkt engagerade i föreningen. Sara och Johanna leder barngymnastiken, som startar igen i oktober. Föreningen har också zumba i idrottshallen. Där är Maria Gonzales ledare.
Maria Lundahl hoppas även att de på sikt ska kunna välkomna allmänheten till ett litet bibliotek i Bruksgårdens källare.
– Formen är inte helt satt än. Det ska vara tillgängligt för alla, men inte hela tiden, som i Loftahammar, utan vissa dagar. Jag tänker mig ett mellanting mellan vanligt bibliotek och läshörna. Man vill ha så många mötespunkter som möjligt i ett samhälle.
Sara håller med:
– Det behövs aktiviteter och mötesplatser för att få sammanhållning på en liten ort.