Smultron, får och en kaffetår – traditionellt fika i Smultronboda

"Jag kanske kan få in pengar samtidigt som jag pratar", tänkte Eva Lis Mattsson. Det blev starten för Smultronbodas kafé.

Eva Lis Mattsson välkomnar till sitt sommarkafé i Smultronboda.

Eva Lis Mattsson välkomnar till sitt sommarkafé i Smultronboda.

Foto: Christer Andersson

Edsbruk2024-08-07 20:00

Kafépärlor

En slingrig halvmil från E22 hittar man Smultronboda fårgård. Flaggan är hissad, så kaféet är öppet.

I den stora trädgården hittar gästerna en avkopplande miljö under ek, kastanj, lönn och gullregn.

Eva Lis Mattsson välkomnar i huckle över håret, blommig t-shirt, ljusblå kjol och rött fårmönstrat förkläde. Hon är barfota i gräset.

När morfar och mormor Bertil och Britta gått bort 2008 tog hon över sitt barndomshem på gården Gärdet, som döptes om till Smultronboda fårgård. Här finns den lantliga miljön kvar.

– Folk uppskattar lugnet. Det är mest folk från sommarstugorna i närheten, oftast har man någon koppling till alla. En del utländska turister hittar också hit, berättar Eva Lis en lugn eftermiddag.

Kvällen innan var 140 personer här för att lyssna på Dimpker Brothers från granbyn på andra sidan E22.

undefined
Hembakat. Kardemummabulle, chokladsockerkaka, kokostopp och kolasnittar.

Eva Lis är 65 år och pensionär. Hon driver ensam kaféet. Hon bakar, serverar och pratar med besökarna.

– Jag knådar degen själv utan maskin och håller fast vid samma kaffebröd hela tiden. Det är enklast för mig med de rutinerna och folk skulle inte tycka om att jag bytte ut kolasnittarna, förklarar hon.

Lite senare kommer hon från köket med den dukade kaffebrickan. Släktservisen med små koppar och fat, kaffekanna, sockerskål och gräddsnipa och assiett med snurrade kardemummabullar med pärlsocker, chokladsockerkaka ur rund form, kolasnittar med sirap och kokostoppar med citrontvist.

Det ska vara som förr, ett skutt tillbaka till en tid som föder varma minnen bland de äldre. För att folk ska komma tillbaka har hon valt en lägre prisnivå.

För Eva Lis innebär sommaren två intensiva månader med kaféet, från midsommar till mitten av augusti. Sonen Teodor har klippt gräset och hjälpt till. Grannarna ställer upp med en del sysslor. 

– Jag blir trött, men jag tröttnar inte på det här. Det är bara trevligt.

undefined
Eva Lis Mattsson och lammtackan Karrullina i samspråk.

Utöver sommarkaféet är Smultronboda kultur och djur. Sedan rökeriet och gårdsbutiken brann ner 2020 är inriktningen levande musik med lokala artister, grillkvällar och barnteater.

När fårgården var som störst hade man som mest 120 tackor. Numera finns det 28 tackor och 44 lamm. Lammtackan Karrullina som är uppfödd med flaska är tillgiven och den mest tama.

Dessutom finns fem katter och sju kycklingar.

– Det finns barn som inte kommit nära och klappat djur, säger Eva Lis när hon bjuder Karrullina på havre.

Däremot gick den stora älskade kaninen "Smirre" bort i våras efter ett bistick i läppen.

undefined
Flaggan är hissad. Kaféet är öppet.
undefined
Bara tre veckor gammal.
undefined
Fårgården har får i olika former.
undefined
Karrullina är uppfödd på flaska och mycket sällskaplig.
undefined
Som det var förr. Hembakat och släktservisen.
undefined
Ängsblomster och handvävda löpare.
undefined
Snart är Ingrid Maries äpplen mogna.
undefined
Kärran välkomnar till Smultronboda.
undefined
Åt rätt håll vid rätt tillfälle.
undefined
Eva Lis Mattsson kommer från köket med kaffebrickan.
undefined
Karrullina tittar upp från sitt betande.
Smultronboda

Kaffe: Coop mellanrost.

Te: Nio olika smaker i påse.

Sittplatser: 70. (50 ute vid bord och 20 inomhus).

Anställda: "Bara jag".

Öppet: Klockan 11-16, från midsommar till mitten av augusti. Övrig tid: "efter överenskommelse om jag är hemma".

Specialaren: Kaffe med dopp: Kardemummabulle, chokladsockerkaka, kokostopp och kolakakor.

För allergikern: Glutenfritt, laktosfritt och nötfritt finns, inte sockerfritt.

Pris för kaffe med dopp: 85 kronor.

Karta: Smultronboda fårgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!