Kafépärlor
En slingrig halvmil från E22 hittar man Smultronboda fårgård. Flaggan är hissad, så kaféet är öppet.
I den stora trädgården hittar gästerna en avkopplande miljö under ek, kastanj, lönn och gullregn.
Eva Lis Mattsson välkomnar i huckle över håret, blommig t-shirt, ljusblå kjol och rött fårmönstrat förkläde. Hon är barfota i gräset.
När morfar och mormor Bertil och Britta gått bort 2008 tog hon över sitt barndomshem på gården Gärdet, som döptes om till Smultronboda fårgård. Här finns den lantliga miljön kvar.
– Folk uppskattar lugnet. Det är mest folk från sommarstugorna i närheten, oftast har man någon koppling till alla. En del utländska turister hittar också hit, berättar Eva Lis en lugn eftermiddag.
Kvällen innan var 140 personer här för att lyssna på Dimpker Brothers från granbyn på andra sidan E22.
Eva Lis är 65 år och pensionär. Hon driver ensam kaféet. Hon bakar, serverar och pratar med besökarna.
– Jag knådar degen själv utan maskin och håller fast vid samma kaffebröd hela tiden. Det är enklast för mig med de rutinerna och folk skulle inte tycka om att jag bytte ut kolasnittarna, förklarar hon.
Lite senare kommer hon från köket med den dukade kaffebrickan. Släktservisen med små koppar och fat, kaffekanna, sockerskål och gräddsnipa och assiett med snurrade kardemummabullar med pärlsocker, chokladsockerkaka ur rund form, kolasnittar med sirap och kokostoppar med citrontvist.
Det ska vara som förr, ett skutt tillbaka till en tid som föder varma minnen bland de äldre. För att folk ska komma tillbaka har hon valt en lägre prisnivå.
För Eva Lis innebär sommaren två intensiva månader med kaféet, från midsommar till mitten av augusti. Sonen Teodor har klippt gräset och hjälpt till. Grannarna ställer upp med en del sysslor.
– Jag blir trött, men jag tröttnar inte på det här. Det är bara trevligt.
Utöver sommarkaféet är Smultronboda kultur och djur. Sedan rökeriet och gårdsbutiken brann ner 2020 är inriktningen levande musik med lokala artister, grillkvällar och barnteater.
När fårgården var som störst hade man som mest 120 tackor. Numera finns det 28 tackor och 44 lamm. Lammtackan Karrullina som är uppfödd med flaska är tillgiven och den mest tama.
Dessutom finns fem katter och sju kycklingar.
– Det finns barn som inte kommit nära och klappat djur, säger Eva Lis när hon bjuder Karrullina på havre.
Däremot gick den stora älskade kaninen "Smirre" bort i våras efter ett bistick i läppen.