I våras skrev vi om att något hänt i Edsbruk. Under några år hade de halvtomma hyreshusen fyllts av nyanlända. Nu flyttade de ut, och vidare till större orter. Istället hade det flyttat in nya stökigare hyresgäster, som lett till problem.
Bilden bekräftades både av ortsbor och polis. Polisen hade börjat med regelbundna ronder i Edsbruk, och de andra orterna i norra kommundelen. Patrulleringarna innebar att man tagit personer för olika narkotikabrott och trafikbrott. Dock, tryckte polisen på, hade ingen grövre brottslighet inträffat.
De senaste veckorna har två allvarliga händelser inträffat. När det här skrivs sitter en person häktad misstänkt för mordförsök och en annan för misshandel.
För någon vecka sedan blir vi uppringd av en boende på orten. Händelsen som fick henne att ringa till oss var ett förrådsinbrott. Bytet blev bland annat kläder och några väskor.
Det låter inte så dramatiskt, men för Lisbeth, som vi kallar henne för i den här artikeln, blev det droppen som fick bägaren att rinna över.
– Jag blev så förbannad när det hände. Jag har inte pengar att köpa nytt för. Det här är saker som jag aldrig får tillbaka.
Hon berättar om ilskan när hon upptäckte inbrottet. Hur hon gav sig iväg till en bostad där hon trodde att hennes saker förts.
– Det var ingen hemma. Det var nog tur ...
Ilskan bottnar i en lång tid av otrygghet, som berott på stökiga grannar.
Lisbet kom till Edsbruk, och ett av hyreshusen, för ungefär ett år sedan. Bekanta hade tipsat henne om orten.
– De sade att här var det lugnt, säger hon följt av en lång paus.
I hyreshusen fanns några personer med missbruksproblem. Efter två veckor utsattes Lisbet för ett allvarligt hot. Hon berättar om hur det är att väckas mitt i natten av att någon drar igång stereon. Kvällen då mordförsöket inträffade ringde hon till polisen efter att hon sett personer bråka utanför hennes hus.
Hon säger att själva lägenheten är toppen, men att hon vill flytta.
– Nu har jag äntligen hittat en lägenhet på en annan ort. Jag ska titta på den på tisdag.
Hur ska man komma tillrätta med problemen?
– Hyresvärdarna har ett jättestort ansvar. Man kan inte ta in vem som helst.
Hon säger att det verkar som att personer med missbruksproblem snabbt finner varandra på en ort, och då blir det problem.
Viktor Haglind, kommunpolis, berättar att de regelbundna ronderingar som polisen gjorde i våras fortsätter i samma omfattning.
– Vi lägger mycket resurser i norra kommundelen. Vi är nog mer där än vad folk förstår. Det är inte alltid vi syns. Ibland gör vi besök nattetid, och ibland med civil bil.
Hur ser era kontakter med befolkningen ut?
– När vi patrullerar i Edsbruk så stannar vi och pratar med människor, och vi har en dialog med det lokala näringslivet. Det gäller även hyresvärdarna.
Viktor Haglinds bild är att jämfört med tidigt i våras, när vi skrev förra gången, så minskade problemen under en period. Den senaste tiden har det blivit stökigare igen. Han är ändå optimistisk och tror att man ska kunna komma tillrätta med problemen. Däremot vill han inte gå in närmare på hur polisens analys av problemen på orten ser ut.
Det finns också en annan bild av Edsbruk. Innan intervjun går jag en runda i samhället. En av dem jag möter berättar att hon trivs bra på orten. Visst har hon hört om bråk som inträffat, men otrygg, nej.
– Jag går ut och går med hunden klockan tio på kvällen. Det känns bra med ljusen från husen.