Vi träffas på invigningen av Grönt campus i Gamleby. Både Jacob Lundgren och hans sambo Anne Bünder är elever på yrkeshögskoleutbildningen Småskalig affärsmässig livsmedelsproduktion och de har ett tydligt mål efter utbildningen.
– Vi ska ta över mina föräldrars företag, säger Jacob Lundgren.
– Jacobs föräldrar driver stuguthyrning och vi tänkte starta upp grönsaksodling också, säger Anne Bünder.
Jacob Lundgren är uppvuxen på ön Gärdsholmen som ligger i Syrsan mellan Helgenäs och Loftahammar. Han är sjätte generationen på ön och dottern Ylvi som han håller i famnen är sjunde.
I höstas flyttade familjen till Gärdsholmen från Umeå.
– Det är jättekul att ha flyttat hem, säger Jacob.
En av anledningarna till flytten söderut var de korta somrarna i norr. De startade nämligen upp stadsodling vid Nydalasjön i Umeå, men de tyckte de var svårt att odla de grödor de ville i det västerbottniska klimatet.
Jacobs föräldrar Ann Åkerman och Peter Lundgren bor också på ön. De har hyrt stugor på Gärdsholmen i över 20 år, inriktat sig mot fisketurism och haft en laxodling.
– Det känns jättetrevligt att de vill ta över, säger Jacobs pappa Peter.
– Vi bor utsatt här och det är svårt att hitta försörjning så vi undrade om någon skulle vilja ta över. Det är liksom ett annat liv på ön och det är ett stort steg att flytta hit ut om man har bott i stan, säger han.
Jacob och Anne tar över företaget i januari 2024. De har bestämt sig för att satsa på familjeturism och sommargäster.
– Och i framtiden vill vi jobba heltid på ön, säger Anne.
Hon berättar om vinterns långa resor till och från utbildningen i Gamleby. Enkel väg kunde det ta två timmar eftersom de ibland behövde gå över isen och genom skogen. Det vore skönt att slippa, tycker Anne. Det räcker att skjutsa dottern till förskolan.
De har också planer på att bli självförsörjande på grönsaker och håller just på att bygga ett växthus.
– Kanske skaffar vi lite höns också, säger Jacob.
Det är framtidsplanerna som gjort att de har valt att läsa yrkesutbildningen på Grönt campus i Gamleby. De lär sig både om hur de ska planera sina odlingar och hur man skriver en bärkraftig affärsplan. De lär sig också om hur de ska marknadsföra sig.
– Vi kommer att vara väldigt bra förberedda på att starta eget företag, säger Anne Bünder.
– Det är också viktigt att skapa ett nätverk med andra småskaliga livsmedelsproducenter och det gör vi genom utbildningen, säger Jacob Lundgren.