Därför blir maten dyrare i affären

Alla kostnader skenar för grisproducenten på Rydberga gård. "Till hösten kan det bli matbrist i Sverige", tror bonden Andreas Rydén.

Grisarna växer ett kilo om dagen. De här diande kultingarna är ett tiotal dagar gamla. Verksamheten styrs av hårda svenska miljöbestämmelser.

Grisarna växer ett kilo om dagen. De här diande kultingarna är ett tiotal dagar gamla. Verksamheten styrs av hårda svenska miljöbestämmelser.

Foto: Christer Andersson

Edsbruk2022-03-18 06:00

Följderna av kriget i Ukraina kommer att märkas i livsmedelsbutikerna.

Det är inte bara priserna för el och diesel som rusat. Det finns ännu större problem för matproduktionen. Kostnaden för gödningsmedel har mer än fördubblats och inköpta foder har också stigit kraftigt.

På Rydberga gård intill E22:an, norr om Edsbruk, följer man spänt utvecklingen av Rysslands attacker i Ukraina. Det osäkra världsläget har stor inverkan när 9000 slaktsvin produceras årligen.

– Läget är en stress för oss alla. Det är som att slåss mot en väderkvarn, alla parametrar pekar fel just nu. Men vårt tåg går inte att stanna, vi kämpar på, säger Kattis Rydén vid förmiddagskaffet.

Gården har investerat stort de senaste åren. Nya stallar, flispanna och maskiner. Nu ökar kostnaderna på alla håll, inte bara på el och diesel, utan även på spannmål och framför allt på gödningsmedel. Största orsaken är den stoppade handeln med krigförande Ryssland som producerar enorma mängder av gödningsmedel.

Bristen på gödning kan leda till magrare skördar och dyrare mat, även för svenska konsumenter.

– Det kan bli så illa att vi får en total matbrist. Det är något som de flesta inte kan föreställa sig. Kanske till hösten, ingen vet. Om man handlar svensk mat nu, kan det förhoppningsvis finnas även om det blir kris.

Kattis Rydén har räknat på kostnadsökningarna för gården i år. Hittills har dieseln gått upp 54 procent, gödningen 230 procent (från tre till tio kronor kilot), spannmål 70 procent, sojafoder 84 procent och elens pris är oklar.

– I värsta fall blir det en totalökning på cirka tre-fyra miljoner kronor, berättar hon i en jämförelse med årsomsättning på cirka 20 miljoner.

Hur kan ni hantera det?

– Vi behöver öka priset på 4–5 kronor per kilo i slaktvikt. För konsumenten kan det innebära en stor prisökning efter alla mellanhänder.

Trots att gris- och kycklingproducenter är de som drabbas hårdast vill de inte framstå som gnälliga bönder, bara berätta.

Inför gårdens dyraste vårbruk hittills har man 450 hektar att odla för att bli så gott som självförsörjande på foder till grisarna. För att kunna skörda så mycket måste åkrarna gödslas. Den egna naturgödseln i de stora gödselcisternerna räcker inte, inköpt konstgödsel måste komplettera.

Minskar skörden behöver mer dyrt foder köpas in, om det finns på marknaden. I år måste det gödslas så effektivt som möjligt på Rydberga gård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!